• Külföld
Faktor

Ezer muszlim tüntetett Londonban egy hatalmas iszlám kalifátusért

Nagyjából ezer ember vonult Londonban a Belgrave Square-re - és a tüntetők egyre súlyosabb követelésekkel álltak elő.

Közel egy órára foglalta el a főképp muszlimokból álló tömeg a 2012 óta üres szíriai nagykövetség környékét. Eleinte csak azt követelték, hogy az Amerikai Egyesült Államokat büntessék meg Aleppóért és az „általuk generált” szíriai konfliktusért, és a külföldi hatalmak vonják ki erőiket Szíriából. Eközben folyamatosan szólt az „Allahu Akbar”, majd lassan bővült a követelések köre: a muszlimok egy globális kalifátus létrehozását sürgették - írja az Express.

A tüntetés egyik hangadója egy muszlim költő volt, aki szerint csak egy kalifa tudja megtisztítani a Közel-Kelet utcáit a bűntől és a fegyverektől, és csak ő törhet világuralomra. Szavait egyetértő moraj követte.

A tüntető tömegben elkülönültek egymástól a férfiak és a nők – utóbbiak nagy többsége nikábot viselt. A demonstrálók közül többen tálib zászlót vagy kalifátust követelő transzparenseket lengettek. Egyelőre nem tudni, ki rendezte az ezer embert megmozdító tüntetést. Egyes szalafisták szerint azonban ez Allah győzelme: pillanatok alatt ezreket tudtak az utcára hívni a „szent cél” érdekében.

A tüntetés egy közös imával zárult, majd a tüntetők hazavonultak, átadva a területet a forgalomnak.

Kommentek:

Top 0