• Külföld
Gyöngyösi Lilla

London polgármestere kiléptetné Nagy-Britanniát az EU-ból

London polgármestere a brit EU-tagságról szóló népszavazáson arra voksol majd, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Boris Johnson ezt személyesen jelentette be vasárnap. A konzervatív párti Johnson a háza előtt tartott rögtönzött sajtóértekezletén azt mondta: „nagyon nagy szívfájdalommal", de úgy döntött, hogy Nagy-Britannia kilépése mellett fog érvelni a kampányában.

Johnson szerint az Európai Unió „a brit szuverenitást roncsolja”, és ebben az a reformegyezség sem hoz változást, amit a pénteki EU-csúcson David Cameron miniszterelnök ért el. Pedig Cameron a rendelkezésére álló rövid idő alatt „fantasztikus munkát végzett".

Johnson elmondta: az Európai Unió politikai program mentén szerveződik. Valós a veszély, hogy kicsúszik a demokratikus ellenőrzés alól. A londoni polgármester szerint ugyanez a veszély fenyegeti az uniós jogszolgáltatást. Johnson szavai szerint az Európai Unió Bírósága egy 500 millió lakosú területen működik, és végzéseivel szemben nincs helye fellebbezésnek. Egyébként is túl sok törvény születik EU-szinten – mondta.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fotó: Europress - Chris Ratcliffe / Stringer / Getty

  Fotó: Europress - Chris Ratcliffe / Stringer / Getty

  Boris Johnson döntése óriási jelentőségű a kilépés mellett kampányoló politikai csoportok szempontjából, a londoni polgármester ugyanis a kormányzó Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb tagja. A brit sajtó őt tartja Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltjének, aki a jelenlegi parlamenti ciklus után le fog köszönni.

  Friss döntésével Johnson szembemegy Cameron és a kormány álláspontjával. A brit miniszterelnök ugyanis szombaton azt mondta: a kormány a június 23-i referendum kampányában azt a hivatalos álláspontot képviseli, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált Európai Unió tagja. De Cameron azt is mondta, hogy az egyes kabinettagok meggyőződésük szerint, szabadon dönthetnek arról, hogy a kampányidőszakban személyesen milyen ajánlást fogalmaznak meg. Erről a kompromisszumos megoldásról már korábban, a kabinet EU-szkeptikus tagjainak nyomására született döntés.

  Eddig Michael Gove igazságügyi miniszterről, Iain Duncan Smith munkaügyi miniszterről,  John Whittingdale kulturális miniszterről, Chris Graylingről, a londoni alsóház vezetőjéről és Theresa Villiers északír-ügyi miniszterről lehet tudni, hogy a kampányban Johnsonhoz hasonlóan a kilépés mellett fog érvelni – írja az MTI

  Top 16