• Külföld
Faktor

Szelfizni akart, összetörte a város egyik jelképének számító, száz éves szobrot

A szelfizés a modern kori fotózás egyik legkedveltebb módszerévé nőtte ki magát - népszerűsége ellenére azonban számos káros hatása is van. Ezek egyike az a környezeti vagy kulturális pusztítás, amelyet egy-egy képért az emberek elkövetnek. Most éppen egy több mint száz éves szobor látta kárát a szelfizésnek.

A háttérben a Rossio pályaudvar, még az ép szoborral (Fotó: Europress / Patricia de Melo Moreira - AFP)

A háttérben a Rossio pályaudvar, még az ép szoborral (Fotó: Europress / Patricia de Melo Moreira - AFP)

Egy 24 éves férfi a lisszaboni Rossio vasútállomás homlokzatára mászott fel azért, hogy szelfit készítsen az egykori uralkodó, I. Sebestyén szobrával. A szobrot azonban kapaszkodás közben ledöntötte a talpazatáról, amely a földre zuhanva összetört – írja a Telegraph.

A férfi nevét nem árulta el a rendőrség, de azt elmondták, hogy megpróbált elmenekülni a helyszínről, de a rendőrök megállították. Valószínűleg meg kell majd jelennie a bíróság előtt.

A Portugál Infrastruktúra szervezet szóvivője szerint

nem tudják még, mikorra lehet helyreállítani a szobrot.

A vasútállomás építését 1890-ben fejezték be, I. Sebestyén szobra is ekkor került a homlokzatra – a király 1557 és 1578 között uralkodott Portugáliában.

A múlt év során több kormány és szabályozó hatóság kezdett a szelfizésre úgy tekinteni, mint a közbiztonságot fenyegető cselekedetre, miután

több alkalommal is komoly sérülésekkel vagy halállal végződtek az önfényképezések.

Oroszországban például egy ember egy tigrissel pózolt, és meghalt, míg Texasban egy 19 éves férfi nyakon lőtte magát. Atlantában arra kéri a rendőrség az embereket, hogy ne készítsenek fotókat az aligátorokkal, Indiában pedig büntetéseket is kiszabhatnak a veszélyes szelfik miatt. A természetben okozott szelfi-károkra pedig az az eset hívta fel a figyelmet, mikor egy partra rángatott delfin azért pusztult el, mert mindenki fotót akart készíteni vele.

Top 0