• Külföld
Faktor

Terroristagyárrá vált ez az ország, sok gondot okozhat még

Egy brit képviselő szerint mindenképp tenni kell valamit Líbiával, különben nem szakad vége a terrorista vérfürdőknek.

Fotó: Europress / Justin Tallis - AFP

Fotó: Europress / Justin Tallis - AFP

Tobias Ellwood neve akkor vált ismertté, mikor a londoni merénylő, Khalid Masood márciusban halálra késelte Keith Palmer rendőrt – a brit képviselő volt az, aki megpróbálta megmenteni a férfi életét. Ellwood most arról beszélt, hogy amennyiben Európa szeretné elkerülni a manchesteri robbantáshoz vagy a londoni késeléshez hasonló eseteket, mindenképp rendeznie kell valahogy a líbiai helyzetet - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ellwood szerint a 2011-es líbiai intervenció teljesen indokolt volt, hiszen a britek a líbiai civilek érdekében bombázták az egykori diktátor, Moammer Kadhafi csapatait. A polgárháborúvá fajuló forradalom során a lakosok élete veszélybe került, és csak külső katonai beavatkozással lehetett őket megvédeni. Ezután viszont az országot magára hagyták a nemzetközi partnerek, Líbia mély válságba süllyedt – és manapság már olyan terroristákat képez ki, mint például a Manchesterben 22 embert meggyilkoló Salman Abedi.

  Fotó: Europress / HO / IS Raqqa - AFP

  Fotó: Europress / HO / IS Raqqa - AFP

  Líbiát hivatalosan egy egységkormány irányítja, de valójában szinte egyáltalán nincs hatalmuk, a rivalizáló milíciák diktálják a törvényt, az ország az erőszak és a terrorizmus melegágyává vált. Északi részén milliós migránscsoport vár az európai átkelésre, az embercsempészek meggazdagodtak a válságból.

  Azt Ellwood is elismeri, hogy a törzsi harcok miatt nagyon komplikált egy működőképes belpolitikai irányt megszabni Líbiában, de be kell látni, hogy az ország segítség nélkül nem képes tovább működni. Ha a Nyugat továbbra is csak beszél Líbiáról, de nem tesz semmit, akkor szerinte egyre több terrorista fog olyan kiképzés birtokában áthajózni a kontinensre, amellyel vérbe boríthatják Európát.

  Kommentek:

  Top 16