• Külföld
Faktor

Tragikus hírt közöltek: turistabusz balesetezett, rengeteg a halott

A jármű lezuhant egy hídról.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Súlyos közúti baleset történt Észak-Koreában, amelyben sok kínai turista vesztette életét - írta közleményében a pekingi külügyminisztérium hétfőn. Kínát vasárnap este értesítették a szerencsétlenségről, az ország phenjani nagykövetségének munkatársai a helyszínre siettek - tette hozzá a tárca további részletek közlése nélkül.

A CGTN kínai állami televízió felvételt is megosztott a balesetről. Ezen egy tetejére fordult, kék busz roncsa volt látható sötétben és zuhogó esőben - írja az MTI. A helyszínen több mentőkocsi személyzete dolgozott.

A csatorna korábban a Twitteren adott hírt arról, hogy lezuhant egy hídról egy turistabusz Észak-Koreában. A CGTN üzenetében legalább 30-ra becsülte a Phenjantól délre található Észak-Hvanghe tartományban történt baleset halálos áldozatainak számát. A tweetet később törölték.

Az Észak-Koreát felkereső külföldi turisták 80 százaléka a szomszédos Kínából érkezik, amely rendszeres repülőjáratokat is indít Phenjanba - írja az MTI. Kína Észak-Korea egyetlen nagyhatalmi szövetségese, és kiemelkedően fontos kereskedelmi partnere.

A becslések szerint évente több tízezer kínai látogató utazik az elzárkózó országba, közülük sokan a Tantung (Dandong) nevű határvárost érintő vonatot használják. Kínai adatok szerint 2012-ben legalább 237 ezer kínai turista kereste fel a szomszédos országot. Észak-Korea különösen a Kína északkeleti részén élők közkedvelt úti célja.

A Dél-Koreával határos Észak-Hvanghe egyik leglátogatottabb városa a történelmi emlékekben gazdag Keszong, amely a Thedzso király alapította egységes koreai birodalom, Korjo fővárosa volt.

Egy dél-koreai kutatóintézet becslései szerint a turizmus évente 44 millió dollár (körülbelül 11 milliárd forint) bevételt jelent Észak-Koreának. Az észak-koreai úthálózat kezdetleges állapotban van. Aszfaltozott utak helyett több térségben földutak állnak rendelkezésre, és a közlekedést kátyúk nehezítik.

Kommentek:

Top 0