• Belföld
Faktor

Lézeres támadás ért egy Ferihegyen landoló gépet, fénnyel akarták megzavarni a pilótákat

Meg akarták zavarni az éppen leszálló gépet kedd este.

Lézerfénnyel próbálták megzavarni a Eurowings Stuttgart – Budapest járatának pilótáit a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megközelítése során kedd este. A pilóták jelentették az esetet a HungaroControlnak, az Airportal olvasója pedig videót küldött róla.

Az utas az EW 2784 számú, Stuttgart – Budapest járatot teljesítő Eurowings Airbus A319-132-es típusú repülőgép fedélzetén, a bal oldalon foglalt helyet. Valaki 19 óra 30 perc körül a távolból lézerfénnyel próbálta megvilágítani a repülőgépet. A videó végén az is észrevehető, hogy a személyzet lekapcsolta a repülőgép leszállófényeit, vélhetően azért, hogy a támadó ne tudjon célozni.

Egy budapesti bázison dolgozó légitársasági pilóta is megerősítette a lapnak, hogy lézeres támadásról van szó. Hozzátette: az elkövető szerencsére nem találta el pontosan a repülőgépet a fénycsóvával – legalábbis amikor a videó készült -, mert az sokkal drasztikusabb és zavaróbb fényhatást keltett volna a videón láthatónál.

A lézeres támadások legtöbbször a repülés legkritikusabb szakaszaiban, fel- és leszállásokkor érik a repülőgépeket. A lézerfény több másodpercig tartóan elvakíthatja a pilótát, de rosszabb esetben maradandó egészségkárosodás, akár a látás részleges elvesztése is bekövetkezhet.

Az Eurowings-járat személyzete jelentette az eseményt a HungaroControl közelkörzeti légiforgalmi irányító szolgálata felé, a LiveATC-n visszahallgatható rádióforgalmazás szerint a pilóták behatárolták azt is, hogy körülbelül Inárcs térségéből érkezhetett a támadás.

A HungaroControlt, a légiforgalmi irányításért felelős vállalat is megerősítette a lap értesülését. A vállalat közölte, hogy ebben az évben is gyakoriak a repülésbiztonságra kockázatos lézerzavarásokról szóló bejelentések.

Az idén eddig 10 bejelentés érkezett a légiforgalmi irányítókhoz. Ahogy minden hasonló esetben, a HungaroControl most is haladéktalanul értesítette az illetékes hatóságokat. A lézerzavarások száma növekvő tendenciát mutat, hiszen januárban 1, februárban 3, márciusban pedig 6 jelentés érkezett társasághoz. Tavaly egyébként összesen közel száz ilyen esetet regisztrált a magyar légiforgalmi szolgálat.

A HungaroControl felhívja a figyelmet arra, hogy a pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.

Kommentek:

Top 0