• Külföld
Faktor

Lezárták a macedónok a görög határt

Macedónia szerda délután lezárta a görögországi határátkelőket a migránsok előtt, így mintegy 2600 ember rekedt a határ görögországi oldalán.

Fotó: Europress / Milos Bicanski - Getty Images

Fotó: Europress / Milos Bicanski - Getty Images

Macedón részről egyelőre nem közölték a lépés okát, de a múlt héten két napig már lezárta Görögországgal közös határát a Nyugat-Európába igyekvő migránsok előtt, amit akkor a rendőrség elmondása szerint Szlovénia kérésére tettek.

A balkáni ország novemberben már szigorított a határellenőrzésen, csak azokat engedi tovább, akik háború sújtotta övezetből, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek. Mindenki másra gazdasági bevándorlóként tekint, akiknek így csak Görögországban marad lehetőségük menedékkérelem benyújtására. A múlt héten pedig  tovább szigorítottak a szabályokon: csak azokat a embereket engedik be Macedóniába, akik Ausztriát vagy Németországot jelölik meg úti célként - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az M1 csatorna tudósítója szerint a szerb-horvát határ szerb oldalán szerdán mintegy 4000 migráns fordult meg. Kétezer embert estig továbbszállítottak, a többiek várják a Horvátországba induló vonatot. A várakozók között kisebb feszültség tapasztalható.

    Top 16