• Külföld
Faktor

Leugrott a tizedikről egy ellenzéki törvényhozó Venezuelában

Pártja szerint gyilkosság történt.

Leugrott a venezuelai hírszerzés (SEBIN) épületének tizedik emeletéről Fernando Alban ellenzéki önkormányzati törvényhozó, akit a Nicolás Maduro államfő elleni dróntámadás kapcsán tartóztattak le, és őriztek az épületben - közölték a venezuelai hatóságok, akik szerint a politikus öngyilkosságot hajtott végre. A törvényhozó pártja szerint azonban Alban halálában a hatóságok keze van.

Maduro ellen augusztus elején kísérletek meg merényletet két, robbanóanyaggal megrakott drónnal - írja az MTI. Az államfőnek nem esett baja, és napokkal később az ellenzéket vádolta meg a merényletkísérlettel.

Az 56 éves Albant múlt hét pénteken zárták el a SEBIN épületében. Nestor Reverol belügyminiszter a Twitter mikroblogon közölte, hogy a politikust éppen a bíróságra tervezték vinni, amikor fogta magát, és kiugrott az ablakon az épület egyik váróterméből. Reverol hozzátette: Albán ellen nyomozást is indítottak "külföldi utasításra végrehajtott destabilizációs tevékenység" miatt.

Tarek Saab főügyész azonban azt állította a televízióban sugárzott közleményében, hogy Alban egy mosdó ablakából ugrott ki. Az ellenzéki Igazságot Először párt, amelynek Alban tagja volt, a kormányt tette felelőssé a történtekért, úgy fogalmazott: "Fernando Albant meggyilkolta Nicolás Maduro rezsimje". A párt nem támasztotta alá vádját bizonyítékokkal.

Az ellenzéki párt szerint Albant a múlt havi New York-i ENSZ-közgyűlésen mondott bírálataiért tették el láb alól. Caracas nem indokolta meg Alban későbbi letartóztatását. A politikus asszisztense, Mileidy Blanco a Reuters brit hírügynökségnek az mondta: arra kérte Albant, hogy hagyja el az országot, de ő nem volt hajlandó távozni, mert annyira szerette hazáját.

A venezuelai ellenzéki és jogvédő szervezetek közlése szerint Maduro kormánya több száz politikai foglyot tart fogva hamis vádakkal. Az ENSZ szerint a foglyok akár kínzással is felérő bánásmódnak vannak kitéve.

A venezuelai hatóságok legalább 30 embert tartóztattak le a dróntámadással összefüggésben. Bírálók szerint a merényletkísérletet ürügynek használták politikai ellenfelek bebörtönzésére. Ezt a kormány tagadja.

Kommentek:

Top 0