• Krimi
Faktor

Letöltendő börtönt kapott a magyar politikus

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a bukaresti bíróság alapfokon Olosz Gergelyt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt szenátorát. Többrendbeli befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek. Négyen is megvesztegették a ítélet szerint.

A volt politikustól a vagyonát is elkobozták,  384 ezer euró (118 millió forint) és 400 ezer lej (28 millió forint) értékben.

A vádirat szerint 2010-ben az akkor parlamenti képviselő Oloszt négy vállalkozó lefizette, hogy előnyös szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy a politikus korábban a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be. Az ügyészek szerint Olosz Gergely összesen félmillió eurónak megfelelő pénzt kapott.

Az ügy további négy vádlottjának egyikét egy év és négy hónap letöltendő, a többi hármat pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A végzés nem jogerős.

Olosz Gergely 2013 májusában lemondott háromszéki szenátori mandátumáról. Az RMDSZ szenátusi frakciója azóta sem egészült ki, mert Olosz választókerülete azok közé tartozott, ahonnan - a sajátos román választási rendszer miatt - két jelölt is mandátumot szerzett, és mivel a körzet nem maradt képviselet nélkül, itt nem rendeztek időközi választást - írta az MTI a Mediafax hírügynökségre hivatkozva.

Top 0