• Külföld

Leszállítottak egy amerikai gépről egy nőt azért, mert muszlim

Kamilah Rashid nagyjából kétszáz utassal együtt szállt fel a New Jerseyből Isztambulba tartó gépre. Azonban az utazás helyett több, mint két órás kikérdezés várt rá, és hosszú időre elment a kedve a repüléstől. Mindezt szerinte csak azért, mert muszlim.

Fotó: Kameelah Rasheed - Twitter

Fotó: Kameelah Rasheed - Twitter

A harminc éves nő a Stanford Egyetemen végzett, művész, a The New Inquiry magazin szerkesztője és muszlim. A vallási szokásoknak megfelelően nyilvánosság előtt kendővel fedi el a fejét és a nyakát, az arca azonban teljes egészében szabadon van. Emiatt tűnt terroristagyanús személynek, ezért a hatóságok leszállították őt a repülőről – írja az Independent.

Pedig a biztonsági kapukon és vámszolgálat interjúján gond nélkül átengedték, de az FBI mégsem volt biztos benne, hogy a muszlim nő nem veszélyes. Rasid azt mondta, már a maga a tény is megalázó és kiközösítő volt, de a két órán keresztül tartó faggatózás még jobban megviselte.

A New Yorkban élő nőtől előbb elkobozták a telefonját és az útlevelét, majd a tisztviselők olyan kérdéseket tettek fel neki, mint például miért repül, hova megy Isztambulban, hogyan tudja ezt kifizetni, mennyibe került a repülőjegy.

Rasid később arra a kérdésre, hogy szerinte ez a feszültség kapcsolatba állítható-e a párizsi terrortámadásokkal, ezt válaszolta: „Szerintem nem született újjá az iszlámgyűlölet és –félelem a párizsi terrortámadások után. Valójában meg sem szűnt, és egyre elfogadottabbá válik. 9/11 után évekig az volt az általános nézet, hogy nyugodtan el lehet követni bármilyen bűnt a muszlimok ellen, úgysem fog senki vádolni érte. Most, Párizs után pedig úgy gondolják, hogy azt tehetnek velünk, amit akarnak. Nem haladtunk előre.”

Múlt héten négy „közel-keleti származású” embert szállítottak le a Spirit Airlines Baltimore-ból Chicagóba tartó gépéről. Néhány utas figyelmeztette a biztonsági szolgálatot, hogy a négy ember gyanús tevékenységet folytat – mint később kiderült, egy mobiltelefonon olvasták a párizsi terrortámadások híreit.

Az Iszlám-Amerikai Kapcsolatok Tanácsának szóvivője, Ibrahim Hooper azt mondta, arra számítanak, hogy még több ilyen eset fog történni a közeljövőben.

A nő azt mondta, hogy nem hibáztatja a légitársaságot, akik nagyon segítőkészek voltak, visszakapta a repülőjegye árát. Viszont nagyon mérgesnek és megbántottnak érzi magát, ezért a közeljövőben nem is szeretne repülni.

Top 0