• Belföld

Lesz elég gáz a fűtéshez

Van elég gáz, még egy extrém hideg tél sem jelenthet fűtés szempontjából problémát. Sőt az előírtnál több van a tárolókban és akár a mostaninál többet is lehet importálni. A leghidegebb napokon egyébként erre szükség is lehet.

Úgy gondolom, hogy a gázkészlettel jól állunk – mondja a GKI Energiakutató ügyvezetője, Barta Judit. A szakember szerint a törvényben előírt mennyiséget a szolgáltatók betartják. Ez azt jelenti, hogy a fűtési szezon kezdetétől – vagyis, idén október elsejétől – a szolgáltatónak a várható fogyasztatás hatvan százalékát be kell nyomnia a tárolóba. Barta Judit szerint ennél nagyobb mennyiség is rendelkezésre áll.

Ezeket az adatokat korábban az energiahivatal egy közleményben megerősítette.

Jelenleg az előírt hatvan százaléknál több, 3 milliárd köbméter gáz van a tárolókban. Ennek több, mint a fele a stratégiai és a biztonsági tárolóban van, a maradék pedig a Magyar Földgáztároló Zrt.-nél. A hideg napokon, a behozott mennyiség illetve a hazai termelés nem biztos, hogy elég. Ezért kell, hogy legyen tartalék, így lehet csak nyugodtan kiszolgálni az igényeket. De egy közepesen hideg napot akár kizárólag importtal is meg lehet oldani, ha erre szükség van. Ez már csak azért is igaz, mert például Szlovákia felől jelenleg egyáltalán nem érkezik földgáz, de szükség esetén onnan is lehet beszerezni. A tárolókban lévő mennyiség a krízishelyzetekre van félretéve.

A magyar import gáz ára csökkent. Az előző évhez képest 20 százalékkal. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a fűtésszámlákban megjelenik majd. Az előző években ugyanis többször is olcsóbb lett a gáz a felhasználók számára.

Top 0