• Politika
Faktor

Az államtitkár béremelést ígért az egészségügyben

Az egészségügyért felelős államtitkár a béremelés mértékéről nem nyilatkozott, mivel még folynak az ágazati szereplőkkel a bértárgyalások és a jövő évi költségvetés is formálódik még.

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, azt szeretnék, hogy

a bértárgyalás eredménye benne lenne a jövő évi büdzsé előzetes számaiban,

és többszörös elmozdulás lesz látható majd a bérek tekintetében a jövő évi költségvetésben.

Az egészségügyben tervezett kancelláriarendszerről Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója azt mondta, az elképzelések szerint 8-10 kórházat fogna össze egy kancellár, aki elsősorban a gazdasági ügyekért felelne. Az intézményigazgatói posztok megmaradnának, a szakmai munkáért ők lennének közvetlenül felelősek.

Illusztráció Fotó: Pixabay

Illusztráció Fotó: Pixabay

Cserháti Péter, a fővárosi egészségügyi ellátás megújításával megbízott miniszteri biztos a fővárosba tervezett szuperkórházról azt mondta, sok koncepció született az elmúlt hónapokban. Egy új budapesti, 1500-1700 ágyas intézmény zöldmezős beruházásként 200 milliárd forintba kerülne. A másik verzió a meglévő kórházak felújításába lenne, amelyre 180 milliárd forintot kellene fordítani - írja az MTI.

Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt mondta, hamarosan felmérést készítenek a háziorvosi praxisokban, amely egyrészt az ott dolgozók (orvos, asszisztencia) szakmai kompetenciáit méri fel, másrészt az adott praxis infrastrukturális és informatikai helyzetéről ad képet.

Mészáros János az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár szerint elindultak az egyeztetések és a jogszabályi háttér kidolgozása arról, hogy a krónikus ellátáson belüli, túlnyomó részt szociális jellegű ellátást ne az egészségügyből finanszírozzák a jövőben. Ezt fokozatosan akarják különválasztani.

Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megbízott főigazgatója azt mondta, nemzetközi viszonylatban is túlterheltek a magyar kórházak, sok olyan beteget kell fogadniuk, akit alacsonyabb szinten is kezelhetnének. Egy olyan "betegforgalmi rendszert" terveznek kidolgozni, amivel ez a túlterheltség csökkenthető.

Top 0