• Élet
Faktor

Pofonegyszerű kideríteni, hogy van-e szívproblémája: végezze el ezt a gyakorlatot!

A gyakorlat sokat elárul az egyén egészségügyi állapotáról.

Illusztráció.

Illusztráció.

Egy, a European Society of Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány a bárhol elvégezhető lépcsős gyakorlattal előrejelezhető többek között a szívproblémák és a daganatos betegségek okozta korai halálozás esélye.

Egy egészséges embernek nem okoz problémát egy perc alatt négy lépcsősort (ez átlagosan hatvan lépcsőfokot jelent) megmászni, ez a vizsgálat pedig megerősíti azt az elképzelést, hogy az aerob edzés jót tesz a szívnek. De mi köze van a lépcsőzésnek a rákkockázatokhoz? „Azt is tudjuk már egy ideje, hogy mennyire fontos eleme a testmozgás a daganatos betegségek kezelésének, de a megelőzésben is fontos szerepe is lehet” – nyilatkozta dr. Andrew Freeman kardiológus a Healthline-nak.

Természetesen például egy ízületi gyulladás vagy különböző ortopédiai problémák korlátozhatják az egyén képességeit, Freeman ilyen esetekben azt javasolja a betegeinek, hogy az általános fizikai egészségi állapotuk barométereként használják a tesztet.

A szakember szerint arra kellene törekednünk, hogy intenzív testmozgással naponta 30 percen át fenntartsuk a szapora levegővétel állapotát – legalábbis, ha egészséges, hosszú életre vágyunk.

Kommentek:

Top 0