• Külföld
Faktor

Egyre többen vonulnak korábban nyugdíjba ebben az országban - itt vannak az okok

Óriási a munkaerőhiány, nyugdíj mellett is könnyen lehet valamilyen munkát találni.

Az elmúlt fél évben közel háromezer ember döntött úgy, hogy nyugdíjba vonul Lengyelországban, azaz nem próbálja úgy növelni jövendő járandóságát, hogy tovább dolgozva meghosszabbítja szolgáltai idejét, illetve tovább növeli tb-hozzájárulását - adta hírül a Business Insider Polska.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az elmúlt év végén csaknem 690 ezer nyugdíjaskorú lengyel dolgozott, ami 2018-ra 686 ezerre csökkent. Ez áttörést jelent, mert 2013 óta egyre csak emelkedett a tovább dolgozók száma - 2017-ben egyenesen 100 ezerrel.

Az okok között van egy igencsak váratlan körülmény is, mégpedig a nyugdíjkorhatár csökkentése - ami rövidíti a szolgálati időt és csökkenti a tb-hozzájárulást, vagyis nincs jó hatással a nyugdíj nagyságára, mégis nyugdíjba vonulásra ösztönzi az embereket.

Úgy kalkulálhattak, hogy ha már a nyugdíjkorhatárt leszállították, akkor meg kell ragadni ezt a lehetőséget, mert ezzel egyidejűleg nem szűkítették a nyugdíjasoknak járó kedvezményeket. Miután óriási a munkaerőhiány, nyugdíj mellett is könnyen lehet valamilyen munkát találni, amivel kiegészíthetik jövedelmüket - írja a Napi.hu.

Kommentek:

Top 0