• Külföld
Faktor

Lemond a macedón miniszterelnök

Holnap, azaz pénteken lemond a macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki. Ezzel lehetővé teszi, hogy előrehozott választásokat tartsanak április 24-én.

Nikola Gruevszki száz nappal a tervezett választások előtt, pénteken átadja lemondását a szkopjei parlament elnökének. Lemondása annak a megállapodásnak a része, amelyet uniós közvetítés mellett a kormánypárt az ellenzékkel kötött. Azt szeretné, ha meg tudnák oldani a problémákat, az ellentéteket pedig maguk mögött hagyhatnák, hogy az ország végre fejlődhessen - írta az MTI.

A macedón belpolitikai válság már a 2014-es választások után elkezdődött, amikor az ellenzék csalással vádolta meg Nikola Gruevszki miniszterelnököt és a mögötte álló jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, amikor a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az ellenzéki Zoran Zaevet. Ezt követően az SDSM elnöke közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a VMRO-DPMNE párt az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját. Szkopjéban emiatt több tüntetést is szerveztek a kormány ellen, a válságot pedig csak uniós közvetítéssel lehetett megoldani. A megállapodás részeként Gruevszki lemond, a választásokig pedig átmeneti kormány irányítja az országot.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16