• Tech
Faktor

Újabb súlyos hiba a számítógépeken: az Öné is idegesítően lelassulhat

A korábban felismert hibákhoz hasonlókat találtak a gyártók.

A Microsoft és a Google közösen hozott nyilvánosságra egy újabb biztonsági hibát, amely a számítógépek processzoraiban található meg, és hasonló az év elején felfedezett Meltdown és Spectre hibákhoz. A Speculative Store Bypass nevű sérülékenység viszont a Meltdownnal szemben olyan firmware-frissítést tartalmaz, amely hatással lehet a számítógépek teljesítményére.

Illusztráció.

Illusztráció.

A PC-gyártók már megkapták az Inteltől a hibajavítás mikrokódjainak béta verzióját, és a következő hetekben széles körben elérhetővé válik a javítófolt. Ha bekapcsolva marad a Speculative Store Bypass védelme, a processzorok teljesítménye 2-8 százalékkal csökken - idézi a Verge Leslie Culbertsont, az Intel biztonsági vezetőjét.

A firmware-frissítés alapértelmezett módon kikapcsolja ezt a védelmet, hogy a felhasználók ne tapasztalják meg a negatív hatásokat. Így dönteni lehet, hogy nagyobb biztonságra, vagy inkább optimális teljesítményre van-e szükségünk.

Miközben az Intel már úgy tervezi meg a processzorok következő generációját, hogy azok eleve mentesek legyenek az ilyen hibáktól, a Microsoft nagy vérdíjat tűzött ki, akár 250 ezer dolláros díjat is felajánlott azoknak, akik Meltdown/Spectre kategóriájú bugokat találnak a forgalomban lévő processzorokban.

Kommentek:

Top 0