• Külföld

Lehetnek még Belgiumban bombák

Fegyverek és robbanószerkezetek is lapulhatnak Brüsszelben.

A tavaly novemberi párizsi és az idei márciusi brüsszeli merényletek elkövetői szinte bárhol elrejthettek egy újabb támadásra alkalmas eszközöket – mondta a belga főváros repülőterén elkövetett robbantásokért felelős terrorkommandó egyik tagja.

Az MTI azt írja, Mohamed Abrini, aki „kalapos férfiként” vált ismertté a sajtóban, egy kihallgatás során beszámolt arról, hogy ő és társai elhagyták a brüsszeli Jette negyedben található búvóhelyüket, miután egy ismerősük márciusban figyelmeztette őket, hogy a rendőrség a nyomukban jár. A lakásban rejtegetett fegyvereket pedig egy garázsba szállították át néhány nappal a brüsszeli robbantások előtt. Abrini azt azonban nem tudta megmondani, hogy hol van ez a rejtekhely - közölte a VRT flamand közszolgálati televízió.

Ezután a belga hatóságok több mint 150 garázst kutattak át júniusban Brüsszelben, de a keresés nem járt sikerrel, a bombák nem kerültek elő. Paul Van Tigchelt, a terrorista fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM) vezetője szerint "nem zárható ki", hogy fegyverek vannak elrejtve az országban.

Belgiumban még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" a terrortámadás.

Fotó: Europress / Aurore Belot Belga - AFP

Fotó: Europress / Aurore Belot Belga - AFP

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, 32 ember halálát okozva. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130-an vesztette életüket. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Kommentek:

Top 0