• Politika
Faktor

Lehet népszavazás a vasárnapi boltzárról - Erdösiné kérdése alapján

Hitelesítette Erdösi Lászlónénak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az MSZP-s Nyakó István kérdését - a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva - elutasította a testület.

Erdösi Lászlóné kérdése, amelyet hétfőn hitelesített az NVB, úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap?

Patyi András, az NVB elnöke a vitában azt javasolta, a kérdés hitelesítését tagadják meg, részben, mert azt Erdösiné nem személyesen nyújtotta be, hanem a kísérője kezelte az időbélyegzőnél, márpedig - mint mondta - versenyhelyzetben jelentősége van annak, hogy ki az, aki személyesen van jelen az eljárás megindításakor, azaz a bélyegzésnél is. Ebből a szempontból pedig Nyakó István beadványa „erősebb”, mert ő személyesen intézte az érkeztetést. Az elnök szerint az is a hitelesítés megtagadása mellett szól, hogy olyanok is jelen voltak, akiknek a jelenléte „a választási eljárási törvény alapelveibe ütközött”.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Múlt kedd délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként Erdösi Lászlóné tudta leadni, négy másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust. A szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat. A rendzavarás miatt egyébként Nyakó István MSZP-s politikus kifogást nyújtott be, aminek részben helyt adott a Nemzeti Választási Bizottság, erről itt írtunk bővebben.

  Lovas András, a KDNP delegáltja amellett érvelt, hogy Erdősiné kérdését hitelesítsék, mert a választási eljárási törvény kiterjesztése lenne, ha a beadvány benyújtásához kötött személyességet az időbélyegzésre is kiterjesztenék. Azt mondta: a kérdés megfelel az alaptörvény előírásának és világos, hogy amennyiben az igenek győznek, nem kell az Országgyűlésnek törvényt alkotnia a kérdésben, a nemek többsége esetén pedig változtatni kell a szabályozásban. Hozzátette: a személyes benyújtás a személy jelenlétét jelenti, márpedig Erdösiné végig jelen volt.

  Sasvári Róbert, a testület Országgyűlés által választott tagja is amellett érvelt, hogy a választási eljárási törvény kiterjesztése lenne, ha a személyességet a blokkolásra is kiterjesztenék.

  Litresits András, az MSZP delegáltja szerint ténykérdés, hogy Erdösiné nem személyesen nyújtotta be a kérdését, holott a jogszabály ezt írja elő. Szerinte a személyes benyújtás feltételének egyedül Nyakó István (MSZP) beadványa felelt meg, mert nincs olyan a jogszabályban, hogy „kísérő”. Vagyis a „személyesen” kitételt nem lehet másképpen magyarázni. Példaként azt mondta: olyan ez, mintha a házasságkötésnél a tanú mondhatná a kérdésre, hogy „igen”.

  Pálffy Ilona, az NVI elnöke a döntés után, kérdésre válaszolva elmondta: időhúzás lett volna, ha valamelyik kérdést elutasítja, emellett álláspontja szerint csak tartalmi vizsgálat alapján dönthető el a beadványok közötti sorrendiség kérdése.

  Az NVB többsége végül a kérdés hitelesítése mellett döntött, nemmel szavazott Patyi András elnök mellett Bodolai László (LMP), Borbély Andrea (Jobbik) és Litresits András (MSZP).

  Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához.

  Nyakó kérdése elbukott

  Az NVB ezt követően tárgyalta Nyakó István (MSZP) kérdését, amely úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

  Nyakó István Fotó: MTI Balogh Zoltán

  Nyakó István Fotó: MTI Balogh Zoltán

  Az NVB többsége a "párhuzamossági moratóriumra" hivatkozva megtagadta a kérdés hitelesítését.

  A népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig. A testület pedig percekkel korábban döntött Erdösiné kérdésének hitelesítéséről. A hitelesítés megtagadása ellen szavazott Fábián Adrián, Bodolai László (LMP), Borbély Andrea (Jobbik) és Litresits András (MSZP).

  Top 16