• Belföld

Lehet még hideg tél a tavaszias november után

Megdőlt a Budapesti melegrekord vasárnap,  a Faktor újságírója még rövidnadrágos fiatalokat is látott, gyakorlatilag késő tavaszi volt az idő. Az országos napi melegrekord hétfőn dől meg - csaknem 24 fokot mértek Sátorhelyen, Baranya megyében, de Európában, sőt az Egyesült Államok keleti részén is szokatlanul meleg a november. Az Egyesült Királyságban 100 éve nem volt ilyen meleg a november eleje. Magyarországon ettől függetlenül még lehet hideg majd a tél.

Meglátszik a globális felmelegedés hatása, ezt mondta a Faktornak Cséki Gergő, az Időkép meteorológusa. Magyarországon, bár a hétvégén érkező frontok miatt nagyobb az előrejelzés bizonytalansága,. mint egyébként, a következő tíz nap során is enyhe lesz az idő, a hétvégén lesz kicsit hűvösebb, de a jövő hét elején újra 16-18 fok lesz.

Nézze meg a Faktor fotóit a tavaszias novemberi Budapestről - kattintásra galéria nyílik!

Nézze meg a Faktor fotóit a tavaszias novemberi Budapestről - kattintásra galéria nyílik!

Az egyébként, hogy az amúgy őszi hónapban számító november enyhe, még nem jelenti azt, hogy nem lesz igazi tél, mondta Cséki, példaként az 1987-es emlékezetesen hideg januári telet vagy éppen a 2002/2003-as telet említette. Mindkét alkalommal rengeteg hó esett, pedig előtte kifejezetten enyhe november volt. Az egyébként megfigyelhető szerinte, hogy ha Észak-Amerikában kemény tél van, mert oda zúdul le a hideg légtömeg, akkor Európában nem lesz nagy hideg, mint az tavaly vagy tavalyelőtt történt.

Magyarországon a hegyekben idén október 11-én esett először hó (a Mátrában) ez általában november elejéig megtörténik minden évben. A síkvidéki területeken pedig november végén havazik általában először, így volt ez tavaly és tavalyelőtt is. Nagy mennyiségre, amikor legalább 20 cm leesik - ez már főként a sportolóknak, a síelőknek fontos - 2007-ben még csak november 11-ig kellett várni, tavaly viszont már december végéig. Az alábbi grafikára kattintva részletesebben is meg lehet nézni, hogy az elmúlt években mikor esett le az első nagyobb hó.

Klausmann Viktor, a Kékestető Sícentrum szóvivője a Faktornak azt mondta, érzékelhetően szélsőségesebb lett az időjárás az elmúlt tíz év tapasztalata alapján November végén mindig megjön a lehűlés, az első hó, aztán elkezd visszamelegedni az idő, a karácsonyok mindig melegek, általában december végén, január elején tudnak nyitni. Az érkező sivatagi meleg miatt viszont hamarabb kellett zárniuk Kékestetőn és Mátraszentistvánban is az elmúlt években. Az alacsonyabban fekvő eplényi pályát ez kevésbé érinti, Ebele Bálint szóvivő azt mondta, egyedül tavaly volt szélsőséges a nyitás, akkor december 28-án tudtak csak nyitni, idén Mikulás körül tervezik. Az időjárás szélsőségességét ő is kiemelte a Faktornak.

Top 0