• Külföld

Lehet, hogy mégsem lőtték agyon a tálib vezetőt

Nyilvánosságra hoztak egy hangfelvételt, amelyen állítólag a tálib vezér, Ahtar Manszúr molla beszél. A férfihang cáfolja, hogy belehalt volna a parancsnokai között kirobbant lövöldözés során szerzett sérüléseibe.

Manszúr molla

Manszúr molla

Az afgán hírszerzés vezéralakjai pénteken azt mondták, hogy Manszúr molla olyan súlyosan megsebesült a héten a saját parancsnokai között kirobbant lövöldözésben, hogy belehalt sérüléseibe. A hírt Szultan Faizi, a tálib kormány egyik szóvivője is megerősítette, aki pénteken Twitter-üzenetében közölte, hogy a vezér meghalt, bár forrásokat nem említett.

Ezzel ellentétben Zabibulla Mudzsahid, a tálibok hivatalos szóvivője már azt is tagadta, hogy egyáltalán találat érte volna Manszúr mollát. Nem sokkal ezután jelent meg a tálib médiában az a 16 perces hangfelvétel, amelyben a nagyvezér megszólalt.

"Hamisak azok a híresztelések, amelyek szerint megsebesültem vagy meghaltam volna Kuslakban" – ezt mondja a férfihang abban a fájlban, amit a médiának elektronikus üzenetben küldött a hivatalos tálib szóvivő. Azt is mondja, hogy a halálhíre az ellenség propagandája és ő évek óta nem járt Kuslukban, azon a pakisztáni Kvetta közelében fekvő településen, ahol állítólag súlyos megsebesült.

Hasonlít Manszúr molla hangjáraBár hivatalosan a felvételen hallható hangot egyelőre nem ellenőrizték le hírszerzők, a Voice of America szerint pontosan egyezik azzal, amin Manszúr korábbi üzenetiben megszólalt. Az újságnak molla egyik munkatársa is megerősítette ezt, ezzel azt állítva, hogy hiteles.

Ezen a korábbi felvételen biztosan a tálib vezér beszél:

"Ez csak azt mutatja, hogy a tálib vezetés továbbra is Pakisztánban élvezi a luxus élet és abból a biztonságos környezetből támogatja az afgán a felkelőket" - mondta Javed Faisal, a kormány szóvivője Kabulban. Manszúr mollához közeli afgán tisztviselők régóta azt mondják, hogy ezek a tálibok Pakisztánban képezik ki a tálib felkelőket és a saját a hazájuk ügyeit megzavaró felkelést is ők irányítják. Iszlámábádban ezt tagadták.

Omar molla halálhírét eltitkoltákA szombaton közzétett felvétel után órákkal később ismét megerősítette a tálib vezérkar, hogy Manszúr molla meghalt. Bár a mollához közeli tálibok a felvételt a halálhír cáfolatának szánták, nem csak Kabulban, hanem az egész világon fenntartásokkal fogadták a hitelességét. Nem meglepő, ugyanis nem ez lenne az első eset, amikor egy fontos tálib vezető halálát eltitkolják.

Omar molla

Omar molla

Manszúr molla elődjének, a tálibok szellemi vezetőjének tartott Omar mollának a halálát több mint két éven át tartották titokban. Olyan sikeresen, hogy az Al-Káidát vezető Ajman az-Zaváhiri - igazolva azt, hogy nem fogadja el az Iszlám Állam fennhatóságát - először neki tett hűségnyilatkozatot, pedig akkor már halott volt. Csak azután esküdött fel Manszúrnak, hogy júliusban kiderült, Omar 2013 április óta nem él.

Ahtar Manszúr, Omar egykori helyetteseként hivatalosan csak a bejelentés után válhatott a tálibok első számú vezetőjévé, pedig a korábbi vezér családja mellett a lázadók egy csoportja is ellenezte a kinevezését. A szélsőséges szunnita szervezet több katonai vezetőjéről már nem is beszélve.

Top 0