• Kultúra

"Legyetek jók, ha tudtok" - filmek, amiket látnod kell, mielőtt egyetemre mész

Már csak néhány hét, és rengeteg fiatal élete gyökeresen megváltozik: elkezdődik a felsőoktatási tanév, amely minden friss egyetemistának vagy főiskolásnak új kihívásokat, új környezetet és új ismerősöket jelent. Olyan filmeket ajánlunk, amelyek segítenek a gólyáknak megkapaszkodni valamiben a sok változás közepette, és felkészítenek az ismeretlenre.

Whiplash

Mit áldozz fel az álmaidért? Egy olyan tanár mellett, mint a Whiplash főszereplője, csak egy jó válasz van: az életedet. Bizony, az egyetemi életnek van egy ilyen oldala is: meg kell találni az egyensúlyt a tanulás és a szabadidő között, illetve olyan mestert választani, aki érdemes erre a szerepre.

Innentől viszont a határt csak a tehetség és az elszántság szabhatja meg. A zenés filmbe oltott kiképzőfilm megítélése nagyon vegyes, egy azonban biztos: az iskola kemény oldaláról a közelmúltban a Whiplash tudósított a legérdekesebben.

Az utolsó mozielőadás

Az utolsó mozielőadás hősei a középiskola végzősei, akinek az életét egy texasi kisváros sivár, kilátástalan környezete bélyegzi meg. Itt nem az a kérdés, merre induljanak a felnőttkor küszöbén, hanem az, hogy egyáltalán van-e kiút ebből a környezetből.

Amikor egyik hősünk a koreai háborúba megy, barátjával utoljára még beülnek a kisváros mozijába, mielőtt az is örökre bezár. Azaz már a képzelet szárnyán sem lehet elhagyni a poros városkát. Peter Bogdanovich filmje kíméletlen, olykor mégis mókás látleletet ad a kamaszkor végéről, az amerikai álom kevésbé ismert hátsó udvarából.

Sráckor

A Sráckor nemcsak példátlan és csodálatraméltó filmes vállalkozás, hanem olyan mozi, amelynek a hatása alól nem lehet kivonni magunkat. Pedig ez a film nem szól másról, mint egy kisfiú felnövéséről – olyan hétköznapi állomásokkal, amelyeket mindenki elért. Talán mégsem hagyunk elég időt magunknak arra, hogy elgondolkodjunk a jelentőségükön.

Mi határoz meg egy embert, hogyan alakul ki egy fiatal felnőtt személyisége, miként zajlik az élet hat és tizennyolc éves korunk között? Mire főhősünk, Mason főiskolára megy, olyan, mintha személyes jó ismerősünk lenne. Nem csoda, hiszen Richard Linklater valós időben, 12 év alatt forgatta le a filmet, így lett igazán hiteles a Sráckor.

Megáll az idő

Felnőni, de hogyan… a Megáll az idő amellett, hogy félelmetesen bennfentes körképet nyújt a Kádár-rendszer társadalmáról és egy elitgimnázium kevésbé ismert oldaláról, egy egyszerű család mindennapjaiba és két kamasz fiútestvér életébe is bepillantást enged.

A tabuktól terhes légkör és a megalkuvásokba fulladó szabadságvágy úgy telepszik rá a filmre, ahogyan a szálldosó krétapor fedi be az osztálytermeket. A Megáll az idő rendhagyó magyar történelemlecke, amit mindenkinek látnia kellene a kamaszkora végén.

Diploma előtt

Bekerülni az egyetemre nagyszerű dolog, de az is érthető, ha izgatott várakozásba félelem is vegyül: az itt töltött évek mégiscsak a jövő megalapozásáról szólnak. De mi történik akkor, ha a jövőt illető bizonytalanság a diploma megszerzésével csak fokozódik?

Anélkül, hogy feleslegesen riogatnánk a gólyákat, ajánljuk a Diploma előtt című filmet: a vizuálisan is lenyűgöző, kultikus alkotás egy szokatlan szerelmi háromszögbe sűríti Ben összes gyötrelmét. A frissen végzett Ben tanácstalansága, az illúziók elvesztése mind olyasmi, amit minden egyetemista megtapasztal előbb-utóbb. A keserédes befejezés pedig a nézőre bízza, hogy van-e megoldás a fiú problémáira, vagy sem.

Út a vadonba

Az Út a vadonba hőse egészen más utat választ, mint a Diploma előtt Benje: ahelyett, hogy beletörődne a társadalom romlottságába, inkább kivonul belőle. A film igaz történeten, Christopher McCandless naplóján alapul: a szép reményekkel kecsegtető, jómódú frissdiplomás mindent hátrahagyva Alaszkában, a természetben kezdett kalandokkal és veszélyekkel teli új életet.

Christopher elég bátor volt ahhoz, hogy úgy éljen, ahogy szeretne – a korlátlan szabadság mellett döntött, ami nehezebb kihívás, mint gondolnánk. Példája elgondolkodtató, de akár követendő is lehet bárki számára. 

Kommentek:

Top 0