• Politika

Legújabb adatok: Európában a többség nem örül a migránsoknak

Az európaiak nagyobb része úgy véli, hogy a kontinensre érkező milliós migránsáradat növeli a terrortámadások kockázatát, a megkérdezettek jelentős része a munkahelyét és a szociális juttatásokat is félti a bevándorlás miatt - írja egy amerikai felmérés.

A felmérést tíz országban, köztük Magyarországon végezték el. Több mint 11 ezer embert kérdeztek meg.

A kutatási eredmények szerint 76 százalékkal Magyarországon a legnagyobb azoknak az aránya, akik úgy vélik, hogy a bevándorlással párhuzamosan nő terrorfenyegetettség is. Kiemelkedően magas, 71 százalék az így gondolkodó lengyelek aránya is.

Németországban, ahová a legtöbb menekült érkezett, a megkérdezettek 61 százaléka mondta azt, hogy összefüggés van a bevándorlás és a terrorizmus között.

AFP

AFP

A tavaly novemberben terrortámadással sújtott Franciaországban a kutatásban részt vevők kevesebb mint fele. 46 százaléka véli növekvőnek a terrorveszélyt a bevándorlás miatt, míg 51 százalék szerint a kettő nem függ össze.

A bevándorlás gazdasági hatásait kutató kérdésre a tíz ország közül hétben többségbe kerültek azok, akik tehernek tartják a menekültek befogadását, és úgy érzik, hogy ezáltal veszélybe kerülhet a munkahelyük és a szociális juttatásaik. Magyarországon 82, Lengyelországban 75, Görögországban 72, Olaszországban 65, Franciaországban 53 százaléknyian válaszoltak így.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült: az említett országokban a lakosság többsége nem osztja azt a véleményt, hogy a társadalmi sokféleség növekedésének kedvező hatása lenne.

A legtöbben Svédországban mondták azt, hogy hazájukat jobb hellyé teszi a sokféleség, de arányuk ott is csak 36 százalék.

Görögországban ugyanakkor 63, Olaszországban pedig 53 százaléknyi megkérdezett bizonyosnak mondta magát abban, hogy a sokféleség fokozódása rosszabbá teszi az életet hazájukban.  

Kommentek:

Top 0