• Tech
MZ/X

Légtisztító függönnyel kísérletezik a svéd óriás

Az IKEA otthoni levegőt tisztító függönyön és más légtisztító berendezéseken is dolgozik.

A svéd lakberendezési vállalat az újításaival a légszennyezési probléma megoldásához kíván hozzájárulni.

Egyrészt használati cikkek előállítására alkalmas alapanyagot készít az indiai rizstermesztés melléktermékéből, a rizs szárából 2018 év végétől az IKEA. Az általános indiai gyakorlat szerint ugyanis a rizs visszamaradt szárát a betakarítás után elégetik, ami így jelentősen hozzájárul a légszennyezéshez az országban.  Az IKEA célja az új alapanyag bevezetésével közlése szerint az, hogy a helyi termesztőket fenntarthatóbb működésre ösztönözze, hosszú távon pedig megszüntesse az égetést-írja a Portfolio. Észak-Indiában, Új-Delhiben és a környező városokban évente körülbelül 39 millió tonna mezőgazdasági hulladékot égetnek el a hulladék költséghatékony kezelése, valamint a nyári és téli betakarítás közötti rövid idő miatt.

Az ehhez hasonló légszennyezési problémák megoldásán "Jobb levegőt" címmel indított kezdeményezése keretében kezd el dolgozni a cég

A projekt célja egy olyan általános módszer kidolgozása, ami a világ bármely pontján, főként a kiemelten szennyezett nagyvárosokban segít csökkenteni a légszennyezettséget. Az Indiában elégetett mezőgazdasági hulladék felhasználása mellett a svéd lakberendezési vállalat például a titánium dioxid felhasználásával az otthoni levegőt tisztító függöny, illetve más légtisztító berendezéseken dolgozik, és folyamatosan kutatja azokat az újabb, főként tévesen hulladékként kezelt alapanyagokat, amelyekből használati cikkeket készíthet. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján a Föld népességének körülbelül 90%-a lélegez be szennyezett levegőt, évente 7 millióan halnak meg a szmog okozta szívrohamban, agyvérzésben, légúti betegségekben vagy rákban. India egyike a föld legszennyezettebb levegőjű országának, ahol 1,2 milliárd ember lélegez be naponta szennyezett levegőt, és 1,1 millió ember hal meg évente a szmog okozta betegségekben.

Kommentek:

Top 0