• Külföld
Faktor

Légi harcra is készülnek már az oroszok

A Szu-34-es orosz vadászbombázók hétfőn már nem csak bombákkal, hanem levegő-levegő rakétákkal felszerelve szálltak fel. Ezek a rakéták önvédelmi célokra kellenek.

Az orosz gép múlt heti lelövése miatt döntött a rakéták felszerelése mellett az orosz légierő. Ezután már nem csak OFAB-500-as légibombákkal és KAB-500-as irányítható légibombákkal, hanem önvédelmi rakétákkal indulnak Szíriába az orosz vadászgépek. Az orosz gépet egy F-16-os a levegőből lőtte le, az oroszok tehát egyértelműen ilyen akciókra akarnak felkészülni a rakétákkal. Ezek 60 kilométeren belül képesek légi célpontokat támadni és megsemmisíteni.

KAB-500-as bombákkal felszerelt Szu-34-es vadászgép. Fotó: wikipedia

KAB-500-as bombákkal felszerelt Szu-34-es vadászgép. Fotó: wikipedia

A lelőtt gép pilótája és navigátora is sikeresen katapultált, miután eltalálta a törökök vadászgépe. Mikor földet értek az ejtőernyősök, golyózáport zúdítottak rájuk. A pilóta meghalt, a navigátort a szíriai és orosz különleges egységek menekítették ki a harci övezetből. A navigátor szerint nem sértették meg a török légteret, és szerinte az sem igaz, hogy többször figyelmeztették volna őket a törökök - írja az MTI. Fizikusok szerint mindkét fél hazudik. Erről itt írt a Faktor.

Top 0