• Pénz
Faktor

Ezeket a bankjegyeket hamisítják leggyakrabban - mutatjuk mit tehet, ha ilyet kap

Hazánkban nem sok pénzt hamisítanak, de ha mégis ilyen pénzt kapnánk, semmiképp se fizessünk vele.

Magyar Nemzeti Bank még 2014-ben kezdte el a forint bankjegyek cseréjét. A megújult bankjegyek biztonsági elemei így ma már jóval összetettebb, komplexebb védelmet nyújtanak az esetleges hamisítások ellen, mégis akadnak olyanok, akik továbbra is próbálkoznak.

A jegybank első körben a 10 ezer, aztán a 20 ezer forintos címleteket újította meg, majd ezt követte 2017. március elsején a 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek cseréje, tavaly augusztustól az 1000-es, most pedig az 500-as van soron. Az új bankjegyekről azt kell tudni, hogy egyre biztonságosabbak, azaz több különleges, esetenként érdekes tulajdonsága miatt már sokkal nehezebb őket hamisítani.

Illusztráció.

Illusztráció.

Egymillió darab forgalomban lévő bankjegyre mindössze 1,5 darab hamisítvány jut. 2018 első félévében alig több, mint 300 darab hamis forintbankjegyet vizsgáltak a jegybank szakértői, ami nemzetközi összehasonlításban is kifejezetten jónak számít - tudta meg a Pénzcentrum a Magyar Nemzeti Bank Kommunikációs Osztályától. Ahogy látszik, az előző években is folyamatos csökkenés tapasztalható.

A csekély mennyiségben előforduló forint hamisítványok többsége (több mint 80 százaléka) a magasabb értékű címletek, főként a 10 ezer és 20 ezer forintos bankjegyek közül került ki, ám míg 2016-ban, a húszezresek voltak népszerűek, addig tavaly már inkább a tízezreseket sokszorozták illegálisan.

Az elmúlt években a hamisítási módszerek nem változtak, továbbra is az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) használata jellemző.

Az új forint bankjegyeket minden felhasználói kör megbízhatóan ellenőrizheti. A lakosságot segítik azok a biztonsági elemek, melyeket segédeszköz használata nélkül tapintással, a bankjegy mozgatásával vagy fényfelé tartásával is könnyen ellenőrizhetünk. A nagyobb mennyiségű készpénzt kezelő pénztárosok számára UV-A/C lámpákkal ellenőrizhető, fluoreszkáló motívumok nyújtanak további segítséget. Amennyiben úgy véljük, hogy vásárlásaink során hamisgyanús bankjegyet kapunk, a legfontosabb, hogy azt ne próbáljuk meg továbbadni, mert azzal magunk is bűncselekményt követünk el. Helyette inkább keressük fel a legközelebbi hitelintézet fiókját vagy postafiókot, és kérjük a bankjegy valódiságának vizsgálatát.

Kommentek:

Top 0