• Külföld
Faktor

Az ön kortársai mennyire vagyonosak? Itt ellenőrizheti, ki a leggazdagabb

Mindenki megnézheti, mekkora vagyona van a leggazdagabb embernek, akivel egy évben született. Az 1992-esek kellene a legkevesebbet keresni ahhoz, hogy utolérjék a leggazdagabbat, akinek százmillió dollárja van. Az 1955-ösöknek viszont 86 milliárd kellene.

Sok lista létezik a világ leggazdagabb embereiről, a Time magazin azonban most azt nézte meg, hogy az egyes évek szülöttei közül kinek van a legtöbb pénze. Nem kis összegekről van szó: ha 1917 és 1996 között minden év leggazdagabb szülöttje összeadná a vagyonát, 1,4 trillió dollár, a világ GDP-jének 2 százaléka jönne össze – írja a HVG.

A listáról a legkevesebb pénzzel az 1992-es születésű leggazdagabb, Frances Bean Cobain bír, az apja, Kurt Cobain utáni örökségből és jogdíjakból nagyjából 100 millió dollárja van. Az 1990 után születettek között ketten vannak, akik nem örökségként kapták a vagyonukat: az 1990-ben született Evan Spiegel, a Snapchatet birtokló Snap társalapítója négymillió dolláros vagyonnal, valamint az 1994-es születésű Justin Bieber, akinek 200 millió dollárja van.

A leggazdagabbak az 1930-as években születettek. Az ő listájukon olyan dollármilliárdosok találhatóak, mint például az 1930-ban született Warrenn Buffett, 75,6 milliárdos vagyonnal, vagy épp 1936-ból a Zara-tulajdonos Amancio Ortega, akinek 71,3 milliárd dollárja van. A leggazdagabb persze az 1955-ös születésű Bill Gates, akinek 86 milliárd dollárra rúg a vagyona.

A legkönnyebb módja a vagyon megszerzésének az öröklés vagy a házasságkötés – azok közül persze, akik felkerültek a listára, a legtöbben saját maguk is sokat foglalkoztak a cégükkel, miután az hozzájuk került. A leggazdagabb örökös Charles Koch, aki 1967-ben vette át apjától a Koch Industriest, most pedig 48 milliárd dollárja van.

Aki nem örökölt, azok közül a legtöbben a technológiai szektorból szerezték a vagyonukat. Látványos a különbség, ha kontinensenként nézzük az egyes évek leggazdagabbjait: nagyjából ugyanannyi európai és ázsiai került a listára, de az európaiak többsége örökléssel jutott a pénzéhez, az ázsiaiaknak viszont négyötöde saját maga szerezte a vagyonát. Ettől függetlenül az amerikaiak mégis kiemelkednek, a listán szereplők 38 százaléka az Egyesült Államokból származik.

A leggazdagabbak között sokkal több a férfi, a lista 86 százalékát ők adják. A legnagyobb vagyona a nők közül Liliane Bettencourt-nak van, a L’Oréal 1922-ben született örököse összesen 39,5 milliárd dollár tulajdonosa.

A teljes listát ide kattintva nézheti meg.

Kommentek:

Top 0