• Sport

Legendák, akik idén vonultak vissza

A 2015/2016-os szezon januárban véget ért az NFL-ben, és olyan játékosok vonulnak vissza, akik nagy hatást gyakoroltak nem csak egy adott meccs képére, hanem a XXI. század amerikai focijára is. Charles Woodson és Peyton Manning a liga nagy öregjei voltak, míg például Marshawn Lynch a harminchoz közel hagyja abba a játékot.

Fotó: Europress - Ezra Shaw/Getty Images

Fotó: Europress - Ezra Shaw/Getty Images

A jubileumi Super Bowlt a Denver Broncos nyerte a Carolina Panthers ellen. A mérkőzés után a Broncos irányítóját, Peyton Manninget már az ünneplés közben megkérdezték, hogy ez volt-e az utolsó meccse, és a csúcson hagyja-e abba. Akkor Manning kitérő választ adott, de az irányító tegnap este hivatalosan is bejelentette visszavonulását.

Manning 1998-ban kezdett játszani az NFL-ben, abból a korosztályból egyedül ő és Charles Woodson volt aktív a tavalyi szezonban. Az Indianapolis Colts elsőként választotta az irányítót, aki a franchise történetének legjobb játékosa lett, igaz, első évében egy olyan rekordot is felállított, amelyet a legszívesebben elfelejtene. A mai napig senki nem dobott annyi interceptiont elsőéves irányítóként, mint Manning. Ekkor csapata 3-13-mal végzett, de utána a Colts a liga meghatározó csapatai közé emelkedett.

Egy évvel később az Indianapolis már 13 alapszakasz-meccset nyert, sőt, Manning 2010-es távozásáig mindössze egyetlen szezon volt még az újonc évén kívül, amikor nem szerzett legalább 10 győzelmet. Manning azonban hiába remekelt az alapszakaszban, a rájátszásban sokszor rosszul játszott, egyedül a 2007-es Super Bowlt tudta megnyerni.

2012-ben végül elhagyta az Indianapolis Colts egyesületét, miután egy teljes évet kihagyott nyakműtét miatt. A Denver Broncoshoz igazolt. A visszatérése fényesre sikeredett, első denveri évében 68,6 százalékos passzpontossága a legjobb volt a ligában. Ekkor 13 győzelmet szerzett a Broncos. Egy évvel később azonban Manning mindenkit lenyűgözött kora ellenére: 659 passza, 450 pontos passza, 5477 passzolt yardja és 55 touchdownja mind egyedülálló volt abban az évben. Ennek köszönhetően ötödször is a liga legjobb játékosának választották.

Manning legfontosabb rekordjai:

- Legtöbb passzolt yard az NFL-ben - 71 940

- Legtöbb touchdown az NFL-ben - 539

- Az egyetlen irányító 200 győzelemmel az NFL-ben

- Legtöbb touchdown egy szezonban - 55 (2013)

- Legtöbb passzolt yard egy szezonban - 5477 (2013)

- Legtöbb idény legalább 4000 passzolt yarddal - 14

Utolsó évében nem játszott jól, talpsérülése miatt a kezdőből is kikerült, de az alapszakasz végére visszatért, és a védelmének köszönhetően bejutott a Super Bowlba a Broncos. Az 50. döntőben mindössze 13 jó passza volt, de ezek ellenére újabb gyűrűvel gazdagodott. A meccs után nem jelentette be visszavonulását, de sejteni lehetett, hogy ez lesz a vég. Tegnap este aztán végleg elköszönt a sportágtól, mint játékos.

Csapatai 18 alkalomból 15-ször a rájátszásba jutottak.

Manning NFL-rekordot jelentő 55 TD-passza 2013-ból:

Az 1998-as drafton nem csak Peyton Manninget választották ki az idén visszavonuló játékosok közül, hanem Charles Woodsont is. Woodson nagy sztárnak számított az egyetemen, a mai napig ő volt az utolsó, aki védőként nyerte meg a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman-trófeát. Az Oakland Raiders az első kör negyedik választásával húzta ki Woodsont, aki 11 évet a Raidersben és hetet a Green Bay Packersben töltött.

Manninghez hasonlóan Woodson az NFL meghatározó játékosa volt, de egyik utolsó célját csak idén érte el. Soha nem szerzett még interceptiont Manning passzából, de ez is megváltozott az 5. játékhéten. A védő két poszton is szerepelt karrierje folyamán (cornerback, safety), sőt, idén egyszer még a támadósorba is betették, elkapónak. Az is jó döntésnek bizonyult a részéről, amikor nyolc év után csapatot váltott. A Green Bay csapatával Super Bowlt nyert, 2009-ben az év védőjátékosának választották.

Karrierje végéhez közeledve visszatért korábbi csapatához, az Oakland Raidershez, ahol még három év alatt 10 interceptiont szerzett. Manninghez hasonlóan 39 évesen hagyja abba a játékot, visszavonulását már decemberben bejelentette.

Woodson Raiders-összefoglalója:

Míg Peyton Manning és Charles Woodson esetében a kor miatt indokolt volt a visszavonulás, addig a közvélemény kissé meglepődött azon, hogy a Seattle Seahawks futója az idei Super Bowl közben Twitteren jelentette be visszavonulását.

A futó összesen kilenc szezont játszott, a Buffalo Bills 2007-ben a 12. helyen válaszotta. 2010-ben három meccset játszott, majd a Bills két draftcetliért elcserélte a játékost Seattle-be, ahol agresszív stílusának köszönhetően kiteljesedett, és négy egymást követő évben is 1200 yard felett teljesített.

Karrierjének legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor a Saints ellen esélytelenként léptek pályára egy 2011-es wildcard-meccsen. Ekkor Lynch úgy futott 67 yardos touchdownt, hogy több embert is lerázott, a stadionban akkora ováció volt, hogy még a helyi szeizmológiai központban is érzékelték a stadionban a szurkolók által keltett rengéseket.

Lynch 5 legemlékezetesebb futása:

Lynch végül a Seattle csapatával egy bajnoki gyűrűt nyert, de ez sokak szerint lehetett volna kettő is, ha a tavalyi döntő alkalmával a Seahawks nem passzjátékot hív az 1 yardos vonalon, hanem odaadja a labdát a futónak (igaz, a szezonban korábban a hasonló esetek többségében nem sikerült megtennie a szükséges egy yardot). Ezt követően mintha Lynch önbizalma megrendült volna, sérüléssel is küszködött, így 2015-ben már csak 417 yardot futott az alapszakaszban.

Calvin Johnson ugyan még hivatalosan nem jelentette be a visszavonulását, de a 2000-es évek egyik legjobb elkapója – az ESPN információi szerint – már a csapat vezetőinek, néhány csapattársának és családjának is elmondta, hogy az idei volt az utolsó éve az NFL-ben.

Ennek az oka, hogy szeretné megóvni a testét a további sérülésektől. Pedig Calvin Johnson 30 éves, és bár nem nevezhető fiatalnak, fizikális adottságai a legtöbb védő fölé emelték hosszú-hosszú éveken át.

A 30 éves játékost ugyanabban az évben választották ki, mint Marshawn Lynchet, a Detroit Lions a második cetlit áldozta az elkapóra. Calvin Johnsont félelmetes fizikai adottságai tették a liga valaha volt egyik legjobb elkapójává, egy az egyben csak a legritkább esetben nem verte meg ellenfelét, de többször jött ki eredményesen kettős- vagy hármas emberfogásból is.

Calvin Johnson rekordjai:

- Legtöbb elkapott yard egy szezonban - 1964

- Két szezon 1600 yard felett

- Legtöbb sorozatban lejátszott meccs legalább 100 elkapott yarddal - 8

- Legtöbb 100 yardos mérkőzés egy szezonban - 11

- Leggyorsabban elkapott 10 ezer yard az NFL-ben -  115 meccs

- Az egyetlen játékos, aki legalább 8 touchdownt szerzett a csapata első négy meccsén

A Megatron becenévre hallgató játékos 196 cm magas és 108 kilogramm, de ezek ellenére 4,33 másodperc alatt futotta a 40 yardot, ami kiemelkedőnek számít, akárcsak 108 centiméteres súlypontemelkedése, és 41-es pontos Wonderlic-tesztje.

Johnson egész karrierje alatt a Detroit Lions játékosa maradt, kilenc szezon alatt 11 619 yardot és 83 touchdownt kapott el. Hiába volt a liga egyik legjobbja a maga posztján, a kiemelkedő statisztikák ellenére a Lions mindössze kétszer jutott a rájátszásba, és mindkétszer elvesztették az első meccsüket.

Calvin Johnson legszebb mozdulatai:

Korábban arról írtunk, hogy a Carolina Panthers védője, Jared Allen is visszavonul, ő egy sajátos videóban jelentette ezt be: szó szerint ellovagolt a naplementébe.

Top 0