• Külföld
Faktor

Legalább nyolc embert köröznek a párizsi és a brüsszeli merényletek óta

Egy német heti lap szerint a többnyire francia és belga állampolgárságú iszlamistákat azzal gyanúsítják, hogy a terrortámadásokat végrehajtó terrorsejtekhez tartoznak, vagy segítik azokat.

A gyanúsítottak vagy Szíriában tartózkodnak, vagy valahol Európában bujkálnak - írta Welt am Sonntag biztonsági forrásokra hivatkozva.

A körözött szélsőségesek a párizsi vérengzés feltételezett legfőbb szervezőjének, Abdelhamid Abaaoudnak, és a merényletek másik kulcsfigurájának, a múlt héten Belgiumban elfogott Salah Abdeslamnak a kontaktszemélyei közé tartoztak. Az Iszlám Állam európai sejtjeinek belga és francia nyomozók szerint az algériai Mohamed Belkaid volt a feje, akit két hete lőttek agyon Brüsszelben egy rendőri akcióban. A párizsi terrorcsoportokat feltehetően Belkaid és az egyik brüsszeli merénylő,Najim Laachraoui irányították Belgiumból telefonon keresztül.

A két terrorista a belga főügyészség szerint tavaly ősszel Magyarországonkeresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba. A szélsőségeseket Magyarországról az elfogott Salah Abdeslam szállította egy bérelt autóval.

A vasárnapi hírek szerint a terrortámadásokra már 2015 nyarán figyelmeztette a hatóságokat két, Franciaországban kihallgatott dzsihadista. A szélsőségeseket eszerint Szíriában képezte ki az Iszlám Állam mielőtt visszatértek volna Franciaországba. A francia belbiztonsági szolgálat által folytatott kihallgatásukon Európában végrehajtandó nagyszabású merényletekről beszéltek.

Ott (Szíriában) van egy valóságos gyár, amelynek célja, hogy lecsapjanak Franciaországra vagy Európára - mondta egyikük.

Top 0