• Belföld
Faktor

Lefelé a lejtőn: romlik a magyar diákok teljesítménye

Magyarország a leggyorsabban romló országok között van.

Az OECD közzétette a PISA-felmérés eredményeit, amiből az látszik, hogy a magyar diákok eredményei szövegértésből és természettudományból is romlottak, de matematikából sem javultak a három évvel ezelőttihez képest.

Évről-évre rosszabbak az eredmények.

Évről-évre rosszabbak az eredmények.

Az OECD összesítése szerint természettudományból 9 pontot estünk vissza, szövegértésből pedig 12-őt. Természettudományból 493 az OECD átlag, ehhez képest a magyar 477 - írja az Eduline. A szövegértés még rosszabb, ugyanolyan OECD átlag mellett 470. Matematikából három év alatt 4 pontot rontottunk. Szinte minden vizsgált területen az OECD átlag alatt vagyunk, csak egyetlen dologban vagyunk jobbak: a fiúk és lányok közötti esélyegyenlőségben, itt magasan az átlag fölött teljesítünk. De a magyar diákok összességében soha nem értek el a tavalyinál rosszabb eredményt.

A tavalyi tesztet világszerte félmillióan töltötték ki, együttesen 28 millió 15 évest reprezentálnak a világ 72 országban.  A vizsgálatot azzal a céllal hozta létre az OECD, hogy az oktatási rendszerek teljesítményét és egyéb jellemzőit mérje az alapján, hogy a modern, tudásalapú munkaerőpiac szempontjából fontos képességek – a szövegértés, az alkalmazott matematikai, valamint az alkalmazott természettudományi műveltség – területén vizsgálja a tankötelezettség végéhez közeledő, tizenöt éves tanulók tudását.

Kommentek:

Top 0