• Külföld
Faktor

Lefejezte volna a zsidó tanárt a 15 éves kurd terrorista fiú Franciaországban

A Marseille-ban bozótvágó-késsel megtámadott zsidó tanár azt gondolta, hogy nem éli túl a támadást, és meg van arról győződve, hogy a merénylő le akarta fejezni. A 35 éves tanár súlyosan megsérült. Az ügyész szerint egyértelmű az előre kitervelt, antiszemita támadás volt.

Mondtam neki, hogy ne üssön tovább, de ő csak folytatta, és akkor azt gondoltam, hogy nem élem túl. Az igazat megvallva, nem tudom, hogy fogok talpra állni ezután a szörnyű támadás után

- mondta Benjamin Amsellem, a marseille-i zsidó iskola tanára, aki majdnem megölt egy 15 éves, kurd származású török radikális fiatalember az utcán. Azt mondta, azt is fontolóra vette, hogy ezek után nem visel kipát az utcán.

Europress / Boris Horvat / AFP

Europress / Boris Horvat / AFP

Az utcai támadásban a 35 éves férfi hétfőn a hátán és a kezén megsérült. Az antiszemita tettét egyértelműen vállaló törökországi származású kurd támadót, egy fiatal fiút őrizetbe vették. A 15 éves gimnazista, akinek korábban nem volt dolga a rendőrséggel, a kihallgatásakor azt mondta, hogy Allah és az Iszlám Állam nevében követte el a tettét.

A férfit és támadóját kedden szembesítették egymással.

Fabrice Labi, a tanár ügyvédje szerint az ügyfele azt mondta: az volt a benyomása, hogy a fiú le akarta fejezni, de a bozótvágó-kés nagyon életlen volt  a férfit megvédte a dzseki, amit viselt. A támadó kifejezetten a tanár fejére próbált több csapást is mérni, aki a nála lévő Tórával védte magát.

Brice Robin, marseille-i ügyész is azt mondta, hogy a bozótvágó kés éle tompa volt, emiatt nem lettek súlyosabb sérülésekei a tanárnak.

Az ügyész szerint egyértelmű, hogy előre megfontolt, antiszemita jellegű támadásról van szó. A gimnazista fiút nem tartották nyilván a titkosszolgálatok, az ügyészség szerint az interneten radikalizálódott.

Az ügyben először a marseille-i ügyészség vallási okokból elkövetett emberölési kísérlet és terrorizmus dicsőítése miatt indított eljárást a támadó ellen. Az ügyet azóta átvette a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege.

Top 0