• Külföld
Faktor

Leégett egy szórakozóhely, sok sérült

Szombatra virradóra leégett ez egyik legdrágább bukaresti szórakozóhely, a Floreasca-tó partján álló Bamboo-klub: a nagy erőkkel kivonuló mentők harmincnyolc embert vittek kórházba, egyikük állapota súlyos.

A sérülteket főleg füstmérgezési és kihűlési tűnetekkel kezelik. A mentéshez húsz tűzoltójármű és huszonhét mentőautó vonult ki. A tüzet csak órák múltán sikerült megfékezni.

A tűzoltóság szóvivője szerint elképzelhető, hogy nem sikerült mindenkit kimenekíteni mielőtt összeomlott az épület tartószerkezete, noha a helyszínre érkező első tűzoltók minden helyiséget ellenőriztek. Raed Arafat belügyi államtitkár, a SMURD rohammentő-szolgálat alapítója erről úgy vélekedett: ha bent rekedt valaki az épületben, annak nem volt esélye a túlélésre.

Az akár ezerötszáz ember befogadására alkalmas népszerű éjszakai szórakozóhelyen mintegy 2500-3000 négyzetméternyi területen csaptak fel a lángok, a tűz okairól azonban a tanúk nem nyilatkoztak egyöntetűen. A szórakozóhely mellett lévő, részben befagyott tó partját búvárok fésülték át, de nem találtak senkit.

A Bamboo-klub ügyvédje azt állította, hogy a drága szórakozóhelynek minden szükséges működési és tűzvédelmi engedélye megvolt, ami szerinte "ezen a szinten" nyilvánvaló. Azt a feltételezést, hogy - a törvényi tiltás ellenére - dohányoztak volna a klubban, a tűzoltóság szóvivője nem tudta megerősíteni, azt mondta, ezt a nyomozásnak kell kiderítenie.

A bukaresti Colectiv-klubban 2015 októberében bekövetkezett, 64 halálos áldozatot követelő tűzvész után Romániában megszigorították a közintézmények és nyilvános szórakozóhelyek tűzvédelmi előírásait, és számos klub működési engedélyét bevonták.

Kommentek:

Top 0