• Belföld
Faktor

Ledöbbentek a magyar Gripen-pilóták: mindenki UFO-nak hitte őket

A napokban vírusként kezdett terjedni több olyan videó a Facebookon, amelyeken furcsa fények láthatóak Visonta felett. Még a TV2 is lehozta a különös észlelést, amiről mindenki azt hitte, hogy UFO-k repkednek Magyarország felett.

„Ezer százalék, hogy ufók” – mondta teljes bizonyossággal az a Heves megyei férfi, aki a Facebookon megosztott a "döbbenetes" videót. De rajta kívül mások is észlelték a különös fényeket Visontán, Jászberényben és Gödöllőn, majd szintén osztani kezdték a felvételeiket. Pár nap alatt mintegy fél millióan látták a szenzációs magyar UFO-videókat, amelyeket ITT nézhet meg!

Még Kriston Endre "ufószakértő" sem tudott biztosat mondani a dologról a Bors napilapnak, de szerinte az UFO-k előszeretettel látogatják a visontai hőerőmű környékét. És elmondta a szokásosat, űrszemét, vagy meteordarabkák, stb...

A döbbenetes Facebook-bejegyzések után nem sokkal az egyik legnépszerűbb katonai repüléssel foglalkozó netes portálon jelentek meg lélegzetel­állító fotók gyakorlatozó harcászati gépekről. A nem mindennapi fényjátékok megszólalásig hasonlítanak a szóban forgó „ufóészlelésekre”. Az LHSN.hu repülési oldal szerkesztője, Balogh Ákos a Borsnak elmondta, a Magyar Honvédség JAS– 39 Gripen re­pülőgépei előretolt földi repülésirányítókkal együtt tartottak nappali és éj­szakai ki­kép­ző repülést Hajmáskér–Öskü térségében. Valószínűsíthető az észlelés hasonlósága miatt, hogy a Gripen vadászrepülőgépek infracsapdáját láthatták a szemtanúk.

Az infracsapda a katonai repülőeszközök önvédelmi eszköze, amellyel megtéveszthetik a feléjük közeledő infravörös ön­irányítású légiharc-rakétákat.

Bár mi is jobban örültünk volna, ha valóban UFO-k repkedtek volna Visonta felett, de a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályának közleménye tovább rombolta a reményeinket: az említett időszakban az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripenjei esti és éjszakai kiképzési repülést végeztek.

Persze ha belegondolunk, lehet, hogy mindezek a magyarázatok csak az elterelést szolgálják, mert ugye a hivatalos álláspont szerint UFO-k nincsenek! Tehát, ha valaki megmagyarázza, hogy mit láttunk, akkor biztosan az ellenkezője igaz.

Top 0