• Belföld
Faktor

Lediplomázott az ország legidősebb egyetemistája

Megkapta a diplomáját az ország legidősebb, 81 éves egyetemistája, Dr. Harsányi Ernő. A kecskeméti nyugdíjas az idős emberek kulturális szokásiról írta a diplomamunkáját. Nem akar beletörődni abba, hogy az idősek egyre jobban elszigetelődnek, és egyetlen szórakozásuk a tévénézés. Szerinte el lehet járni nyugdíjas klubba, színházba és moziba, sőt tanulni is lehet, mindez csak akaraterő kérdése.

Egyáltalán nem volt könnyű. Negyvennégy tantárgyunk volt, abból negyvenkető ötös lett, és kettő négyes

- újságolta büszkén a nyugdíjas férfi, aki a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tanszékén tanult kulturális mediátor szakon. Ha nehéz is volt végigcsinálnia, tudta, hogyan dolgozza fel a tananyagot, hiszen óriási gyakorlata van nem csak abban, hogyan kell tanulni, hanem abban is, hogyan kell tanítani. Ez a negyedik diplomája.

Dr. Harsányi Ernő
Fotó: Kecskemét tv

Dr. Harsányi Ernő Fotó: Kecskemét tv

Dr. Harsányi Ernő eredetileg matematika-fizika szakos tanárként dolgozott, később elvégezte a filozófia-logika szakot is, és 26 évig filozófiát tanított. Ezután átnyergelt a gerontológiára, mely az öregedéssel foglalkozó tudomány.

Diplomamunkájában az idős emberek kulturális szokásait vizsgálta.

"Készítettünk nyolcszáz kérdőívet, ebből hatszázötven érkezett vissza, és ötszázhatvannégy volt értékelhető. A válaszokból kiderült, hogy az idősek egy kisebb része aktív, a többség viszont teljesen visszahúzódó életet él, egyetlen időtöltése a tévénézés" - mesélt az eredményekről Harsányi Ernő.

Megdöbbenve látta a válaszokból, hogy a nyugdíjasok többsége három éve alatt egyszer sem volt moziban. Ennek az lehet az oka, hogy a mozijegy a nyugdíjasoknak megfizethetetlen, így a tévéműsorok pótolják a mozit. Kicsivel többen néha eljutnak színházba, vagy valamilyen koncertre.

Harsányi Ernő örömmel viseli a legidősebb egyetemista címet, mint mondta, tulajdonképpen ezzel meg akarta mutatni, hogy igenis fel lehet venni a fiatalok tempóját.

Az államvizsgán megismerkedtem a második legidősebb egyetemistával, őt Hamburger Katának hívják, és 76 éves

- újságolta. Örült neki hogy még egy hozzá hasonló emberrel találkozhatott, aki fittyet hányva az idő múlására, beül az iskolapadba, tanul, tételeket dolgoz ki, vizsgázik, izgul.

Nem azért csináltam végig, hogy a gyakorlatban hasznosítsam a tudásom. Ez amolyan önmérce volt, egy teszt. Kíváncsi voltam, vajon bírom-e a versenyt a fiatalokkal. Igen. Bírom. Sok akaraterő kellett hozzá

A kutatás eredményeiről félnapos tudományos ülést tartanak ősszel a kecskeméti városházán. Az egyetem pedig a saját kiadványában szeretné megjelentetni a szakdolgozat rövidített változatát.

Kommentek:

Top 0