• Külföld
Faktor

Megrendítő fotók: lecsapott az özönvízszerű eső, házakat öntött el az árhullám

Egy folyó átszakította a gátat, és elöntött 110 kertet és házat.

Fotó: MTI-Nemes János

Fotó: MTI-Nemes János

A napok óta tartó esőzés, havazás, majd olvadás miatt árhullám indult el a kárpátaljai folyók felső szakaszán: a megye hegyvidéki járásaiban a víz kétezer hektár mezőgazdasági területet, számos településen mintegy ezer ingatlan árasztott el, és utakat kellett lezárni a forgalom elő.

A hegyvidéki térségben le kellett zárni négy közutat, közte a Munkács-Rohatin főútvonalat - írja az MTI. Legsúlyosabb helyzet a Técsői és az Ilosvai járásokban alakult ki. Az előbbiben a Talabor (Tereblja) folyó Vonihovo (Vajnág) községnél átszakította a gátat, és elöntött 110 kertet és házat. A folyó most három kilométeren át a régi ágában folyik, majd visszatér mostani medrébe.     

Fotó: MTI-Nemes János

Fotó: MTI-Nemes János

Az Ilosvai járásban a Borzsa kiáradt vize nyolc településen több száz portát és ezer hektárnyi területet öntött el. A Huszti járásban három településen összesen 360 ingatlan került víz alá. Volócnál a megáradt Latorca lerombolt egy közúti hidat. A folyó szintje Munkácsnál megközelítette a 2001 márciusában mért történelmi maximumot.

Az áradás sújtotta településeken 40 házból 146 embert telepítettek ki szombaton. Kárpátalján jelenleg a katasztrófavédelem és a vízügyi szolgálat több mint 500 munkatársa dolgozik, munkájukat 50 jármű és 30 szivattyú, valamint szivattyúállomás segíti.

Kommentek:

Top 0