• Külföld
Faktor

"Le a leckével" - tüntetnek a szülők

A novemberi hétvégéken a diákok nem írnak leckét - legalábbis a spanyol állami iskolákban tanuló diákok szüleit tömörítő szervezet, a CEAPA leckesztrájkot hirdetett.

Illusztráció

Illusztráció

"Vissza akarjuk szerezni a hétvégi családi időt, hogy a gyerekeinkkel lehessünk"

- mondta José Luis Pazos, a CEAPA elnöke több spanyol napilapnak is. A kezdeményezés jelmondata:

"Az iskolában egy tantárgy hiányzik: az én szabadidőm."

A szervezet vezetője szerint az iskolai házi feladatok túl sok időt vesznek el a családoktól, ahelyett, hogy a gyerekek minőségi időt tölthetnének együtt szüleikkel.

A férfi a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi - 2012-es - felmérésére hivatkozott, amely szerint Spanyolországban, az OECD más tagállamaihoz képest jóval magasabb a leckeírással töltött idő: 6,5 óra hetente, szemben az átlagos 4,9 százalékkal.

A spanyol szülői szervezet saját felmérést is készített, ebben napi 2,5 óra otthoni tanulással töltött időt állapított meg.

A leckebojkott első lépéseként a CEAPA az iskolaigazgatóknak és a tanároknak címzett levélben kéri, hogy novemberben ne adjanak hétvégi házi feladatot a diákoknak.

Ahol mégis lesz lecke, ott a sztrájkhoz csatlakozni kívánó szülők újabb levelet adnak át az osztályfőnöknek, amiben megírják, hogy a gyerek nem készíti el a feladatokat, és hogy a családok alkotmányos joga rendelkezni a szabadidőről, amelyet az iskola "nem szállhat meg".

A CEAPA hosszútávon oktatási modellváltást szeretne elérni, példaként említve Finnországot, ahol a gyerekeket nem árasztják el házi feladatokkal, mégis kiváló eredményeket tudnak felmutatni.

A bojkottot nem támogatja a legnagyobb spanyol szülői szervezet, a katolikus magániskolákban tanulók szüleit képviselő CONCAPA - Pazos arról sem beszélt, hányan csatlakoznak a sztrájkhoz.

Az ANPE elnevezésű, független pedagógus szakszervezet pedig úgy véli: a sztrájk megkérdőjelezi a tanárok oktatási szabadságát.

Kommentek:

Top 0