• Külföld
Faktor

Lebombáztak egy családot az oroszok Szíriában

A Bassár-el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló szervezet, az FSA egyik parancsnokát is megölték az orosz harci gépek bombái. De nem csak a katonai szervezet parancsnoka halt meg, hanem körülbelül még 120 ember Latakia tartományban - írja az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. A halottak között több a civil, mint a fegyveres.

A londoni székhelyű ellenzéki szervezet értesülései szerint a halottak között fegyveresek és civilek is vannak. A megölt parancsnok egy olyan lázadócsoportban harcolt, amely tagja a mérsékeltnek tartott felkelőcsoportokat tömörítő, nyugati országok által is támogatott Szíriai Szabad Hadsereg nevű ernyőszervezetnek. Sokan a lerombolt épületek alatt rekedtek, ezért az áldozatok száma tovább nőhet.

Az Al-Dzsazíra Homsz térségéből számolt be hasonló esetről.

Azt írták: az orosz bombázók egy család 48 tagját ölték meg. A legfiatalabb egy alig egyhónapos csecsemő, a legidősebb pedig egy 70 éves asszony volt. A család egy óvóhelyre menekült, de hiába.

Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Az orosz kormány állítása szerint a harci repülőik az Iszlám Államot és más terroristákat támadnak. Ennek ellenére nyugati jelentések szerint az orosz célpontok között az Egyesült Államok által is támogatott csoportok is vannak.

Az orosz légicsapások megkezdése óta a szíriai kormányerők a libanoni síita Hezbollah és iráni fegyveresek támogatásával harci sikereket értek el, miután Latakiában, Aleppóban és más tartományokban is offenzívát indítottak a felkelők ellen.

Top 0