• Külföld
Maksa Mónika

Lebombáztak egy börtönt: már 60 halott van

Szombaton az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front börtönét bombázták orosz harci repülők. A támadásban mintegy 60 ember meghalt.

Az orosz légierő szombaton megtámadott egy Szíria északnyugati részén található börtönt. A börtön az an-Nuszra Front ellenőrzése alatt áll.  Ők az al-Kaidával vannak szövetségben. 60 ember meghalt.

Illusztráció. Forrás: Europress - Getty Images/Gokhan Sahin

Illusztráció. Forrás: Europress - Getty Images/Gokhan Sahin

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki emigráns szervezet szerint a légi csapásban nem csak az an-Nuszra harcosai haltak meg, hanem a Marrat an-Numán városban lévő börtön foglyai és civilek is. A szervezet jelentése szerint 57 ember halt meg a támadásban. A halottak közül 23-an an-Nuszra harcosok voltak, 6-an más csoporthoz tartozó felkelők, de 7 rab és 21 civil is meghalt. A civilek között két nő és egy gyerek is volt. 30-an megsebesültek és válságos állapotban vannak, ezért a halálos áldozatok száma tovább nőhet.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az OSDH szerint az orosz gépek 4 rakétát lőttek ki, amelyek egy iszlámista bíróság épületébe csapódtak. A börtön is ott található. A megfigyelőközpont szerint az orosz légi támadásokban eddig összesen 2371 ember halt meg. A halottak egyharmada civil áldozat volt.

    Közben a SZANA szíriai hivatalos hírügynökség bejelentette, hogy a szír hadsereg a népfelkelők támogatásával a Hama térségben hajtott végre támadást. A hadműveletben 30 terroristát öltek meg, akik az Iszlám Állam tagjai voltak. Az egyik helyi parancsnokot, az iraki Abu Bakra al-Aszadit is megölték. A szíriai hadsereg a szomszédos Idlíb tartományban is megtámadták az iszlámista szélsőségeseket, ott 6 terroristát öltek meg.

    A szíriai konfliktus 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, de mostanra már több mint 250 ezer ember halt meg a polgárháború miatt. Többmillió ember pedig elmenekült – írja az MTI.

    Top 16