• Külföld
Faktor

Leállt a légi közlekedés Belgiumban, gyanús autót vizsgálnak

A légi irányítók sztrájkja miatt leállt a légi közlekedés a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és Belgium második legnagyobb repülőterén, Charleroi-ban. A repülőtérre vezető utat egy gyanús autó miatt zárták le.

A Belgocontrol légi irányító vállalt dolgozóinak munkabeszüntetése miatt felfüggesztették a légi közlekedést Belgium két legnagyobb forgalmú repülőterén. A dél-belgiumi Charleroi repülőtere csak leszálló gépeket fogad. Az akció várhatóan 22.15 tart, utána fokozatosan áll vissza a repülőterek közlekedése.

Fotó: Europress-Patrik Stollarz/AFP

Fotó: Europress-Patrik Stollarz/AFP

A vállalat szóvivője szerint a sztrájk már egy ideje tartott, ami azt jelenti, hogy napról-napra egyre több munkatársuk jelentett beteget. Dominique Dehaene azt mondta: kedd reggel a vállalat vezetése és a szakszervezet megegyezett a légi irányítók korkedvezményes nyugdíjba vonulásáról. A megegyezés azonban nem volt elfogadható a dolgozóknak, akik "fokozzák az akciót", így már háromból két munkatárs nem vett részt a repülőterek irányításban, ellehetetlenítve ezzel a reptér működését.

A ferihegyi járatinformáció szerint három Brüsszelből Budapestre érkező és két induló járatot érint a belga légi irányítók munkabeszüntetése. A tájékoztatás szerint a brüsszeli Charleroi repülőtérről induló és 19.55-kor érkező járat egy óra öt percet késik, az ugyancsak Charleroi-ból 22.40-re érkező járat 1 óra 25 perc késéssel ér Budapestre. Azt a járatot törölték, amelynek a Zaventem nemzetközi repülőtérről kellett volna a Liszt Ferenc repülőtérre érkeznie 22.45-re. Szintén töröltek egy Brüsszelbe 17.40 órakor induló járatot, a 18.05 órakor induló gép pedig egy és egy negyed órával később szállt fel - írja az MTI.

A belga rendőrség szerint a repülőterek légi forgalmának leállásával egy időben, de azzal nem összefüggésben lezárták a Zaventem nemzetközi repülőtérre vezető utat egy gyanús autó miatt. Az autót körbevették, a tűzszerészek speciális egysége is a helyszínre érkezett.

Top 0