• Külföld
Faktor

Leállították a volt kommunista miniszterelnök elleni büntetőeljárást

Leállították a Lubomír Strougal volt csehszlovák kommunista miniszterelnök és belügyminiszter elleni büntetőeljárást. Az ügyészség szerint felelősség terheli azért, hogy a hatvanas évek első felében emberek haltak meg, amikor megpróbálták átlépni a Csehszlovákia nyugati határain kiépített vasfüggönyt.

A bíróság szerint viszont az ügy időközben elévült, és azért már senki nem vonható felelősségre.

Strougalt azzal gyanúsították, hogy bűncselekményt követett el, amikor belügyminiszterként (1961-1965) nem akadályozta meg, hogy a nyugati határokon felállított drótkadályokba nagyfeszültségű áramot vezessenek. Konkrét vádemelésre már nem került sor, mert a vizsgálóbizottság szerint az ügy már 1994-ben elévült.

1951-ben kezdték meg a kerítések felállítását. 1952 és 1957 között a két kerítés közötti területet aláaknázták, és a drótokba nagyfeszültségű áramot vezettek. Az áramot a drótkerítésekből véglegesen a hatvanas évek közepén távolították el - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A Totalitarista Rendszereket Vizsgáló Intézet kimutatása szerint a csehszlovák vasfüggönynek 1948 és 1989 között több mint 300 áldozata volt. A határőrök 143 személyt lőttek agyon, míg a nagyfeszültségű áramnak miatt majdnem százan meghaltak. Az aknák felrobbanása következtében ketten haltak meg.

    Az 1924-es születésű Lubomír Strougal 1970-ben elvállalta a kormányfői posztot, amelyről 1988-ban mondott le. Politikai karrierjében mindvégig a csehszlovák kommunista párt mérsékelten reformpárti szárnyához tartozott.

    Top 16