• Külföld

Le lehet győzni az Iszlám Államot?

A csaknem 130 áldozatot követelő párizsi merényletek óta megélénkült a Iszlám Állam elleni katonai fellépés. A francia elnök már szombaton háborús cselekménynek minősítette az akciót, azóta a francia haderő többször is bombázott Szíriában, és Barack Obama is sokkal keményebb fellépést ígért. Abban tehát mindenki egyetért, hogy minél hamarabb el kéne söpörni az Iszlám Államot, de ez a könnyebbik része a dolognak. Az igazán nehéz kérdés az, hogy katonailag miként lehet ezt végbe vinni. Amerikai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a légicsapások önmagukban nem sokat érnek, sőt, még ronthatnak is a helyzeten.

Eddig nem sok történt, és nem is fog, amíg rengeteg katonát oda nem viszünk, mert enélkül képtelenség legyőzni az Iszlám Államot

– mondta Jack Jacobs ezredes Stephen Colbert népszerű talk show-jában. Az amerikai Becsületrenddel kitüntetett tiszt szerint ehhez azonban több százezer katonára lenne szükség, akiket akár évtizedekig is ott kéne állomásoztatni a térségben a stabilitás megőrzéséhez.

Több százezer katona kellene (Fotó: Europress/SEBASTIEN BOZON - AFP)

Több százezer katona kellene (Fotó: Europress/SEBASTIEN BOZON - AFP)

A légicsapások önmagában nem sokat érnek, pusztán azt a célt szolgálják a hadviselésben, hogy előkészítsék a terepet a szárazföldi egységeknek, de az Irakból nemrég kivonuló USA biztos nem fog 250 ezer katonát odaküldeni a Közel-Keletre, a régió nagyhatalmai (Irán, Szaúd-Arábia) pedig inkább az egymással való rivalizálással vannak elfoglalva – mondta Jacobs.

Barack Obama ezt már be is jelentette: ahogy a Faktor is megírta korábban, azt mondta, hiba lenne szárazföldi csapatokat küldeni.

Politikai megoldásra van szükségA Közel-Keletre szakosodott Kenneth S. Brower még keményebben fogalmazott a The Atlanticon megjelent rövid elemzésében. A biztonságpolitikai szakértő úgy látja: a jelenlegi helyzetnek nincs tisztán katonai megoldása az Egyesült Államok részéről, úgyhogy a politikai eszközökre kéne inkább összpontosítani.

Brower szerint be kéne végre látni, hogy légicsapásokkal nem lehet legyőzni az Iszlám Államot, sőt, a városok bombázása csak az iszlamisták malmára hajtja a vizet. A tartós katonai győzelemhez csaknem félmillió katonára lenne szükség, de a hosszú távú eredmény még így is erősen kétséges lenne szerinte, ahogy azt az USA korábbi háborús kudarcai is mutatják a térségben.

Obama kemény fellépést ígért (Fotó: Europress/BRENDAN SMIALOWSKI - AFP)

Obama kemény fellépést ígért (Fotó: Europress/BRENDAN SMIALOWSKI - AFP)

Újra kell gondolni a határokatA stabilitáshoz az a legfontosabb, hogy a helyi szunnitáknak nyomós okuk legyen elutasítani az Iszlám Államot. Enélkül nem érhető el siker, hiszen a bombázások miatt is növekvő nyugatellenesség könnyen újratermeli az efféle terrorszervezetek állományát a térségben. Brower szerint újra kellene gondolni a közel-keleti országok határait, amelyeket a nyugati gyarmattartó hatalmak húztak meg az első világháború után.

Támogatni kéne Irak felbomlását egy kurd, egy síita és egy szunnita államra – utóbbi Szíria nagy részét is magába foglalná

– írja, majd mély aggodalmát fejezte ki az amerikai stratégiai gondolkodás hiánya miatt.

Az Iszlám Államról és a stratégiájáról itt írtunk korábban.


A napokban kijött egy érdekes statisztika az Iszlám Állam nemzetközi támogatottságáról a muszlimok körében. Miközben több tízezer külföldi csatlakozott a terrorszervezethez, közülük sokan Európából, a PEW kutatóintézet olyan országokat vizsgált, ahol sok muszlim él, és arra jutott, hogy nagyon nagy mértékben elutasítják az iszlamista terrorszervezetet. Libanonban, ahol többször is hajtott végre terrortámadást az Iszlám Állam, 99 százalék ítéli el a szervezetet és ezen a téren alig van különbség a szunniták és a síiták között. A lista végén Pakisztán szerepel, ahol csak a megkérdezettek 28 százaléka tartja negatívnak a szervezet tevékenységét, itt 9 százalék támogatja őket, a többieknek nincs határozott véleménye.

Top 0