• Sport
Faktor

Le akarja fújni a FIFA elnökválasztását a jordániai herceg

Ali bin al-Husszein azt akarja, hogy halasszák el a péntekre kihirdetett FIFA-elnökválasztást, mert nem ért egyet a szavazási eljárással. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek tavaly május óta nincsen elnöke, akkor mondott le Sepp Blatter.

Fotó: Europress - Fabrice Coffrini/AFP

Fotó: Europress - Fabrice Coffrini/AFP

A jordániai herceg egyike annak az öt jelöltnek, aki versenybe szállhat a választáson, de most a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult fellebbezéssel, hogy függesszék fel a pénteki voksolást. A herceg egészen pontosan azt szerette volna elérni, hogy mindenki átlátszó fülkében szavazzon, így elkerülve a visszaélések lehetőségét, de a zürichi választási bizottság elutasította a javaslatát.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a győzelemre a legnagyobb esélye az Ázsiai Labdarúgó-szövetség vezetőjének, a bahreini al-Kalifa sejknek, vagy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jelenlegi főtitkárának, Gianni Infantinónak lesz. Infantino egyébként 40 csapatos és többországos világbajnoksággal is kampányolt, és az európai szövetségek többsége az UEFA főtitkárát támogatja.

Rajtuk kívül még Jérome Champagne-re és a dél-afrikai Tokyo Sexwale-re lehet majd szavazni. Musa Bilityt a választási bizottság nem tekintette hivatalos jelöltnek, fellebbezését a Nemzetközi Sportdöntőbíróság is elutasította. Csung Mong Junt pedig korábban az etikai bizottság tiltotta el hat évre. Michel Platinit és Sepp Blattert pedig nyolc évre eltiltották minden futballal kapcsolatos tevékenységtől.

Top 0