• Élet
Fakor

Látott már vérholdat? Ekkor kémlelje az eget, lenyűgöző látványban lesz része

Nem kell majd sokat várni a következő égi jelenségre sem.

Július 27-ről 28-ra virradóan a keleti félgömb – Kelet-Afrika és Közép-Ázsia –  lakói a 21. század leghosszabb holdfogyatkozását figyelhetik meg, de az égi jelenség részlegesen Nyugat-Afrikában, Kelet-Ázsiából, Dél-Amerikából, Ausztráliából és Európából, tehát hazánkból is látható lesz. A holdfogyatkozás  1 óra 43 percig tart majd, és a részleges fogyatkozásokkal együtt 3 óra 55 percig látható majd a keleti félgömb égboltján.

Magyar idő szerint a a fogyatkozás 20 óra 24 perckor kezdődik majd, a Hold 21 óra 30 perckor válik vörösessé, majd a jelenség 23 óra 13 perckor ér véget. Ez egyébként egyben vérhold is, mert az égitest nem sötétül el teljesen, hanem fénye narancsvörösre változik, mivel a Föld légkörén átszűrődő fény halvány derengést teremt. Részleges holdfogyatkozáskor a Föld szürke árnyékot vet égi kísérőnk felszínének egy részére.

A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. Nem parallaktikus jelenség, azaz a Földről és az űrből is mindenhonnan látható, ahonnan a Hold éppen akkor látható.

Ugyanakkor nem kell sokat várni a következő égi jelenségre sem: a Mars néhány nappal később csupán 57,6 millió kilométerre lesz bolygónktól, így a vörös bolygó 2003 óta először lesz szabad szemmel látható a Földről.

Kommentek:

Top 0