• Belföld
Faktor

Menjen szűrésre, ha ilyen tüneteket észlel

Egy idei felmérés szerint Magyarországon 33 ezer ember vak, és 218 ezer ötven éves vagy idősebb látássérült is él az országban a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának országos felmérése szerint. Legnagyobb részük idősen vesztette el a látását, méghozzá időskori makuladegeneráció, látóhártya-betegségek, szürkehályog, zöldhályog vagy cukorbetegség miatt.

Októberben van a látás világnapja, és ez jó alkalom, hogy mindenki szűrésre menjen. A vakságot ugyanis az esetek majdnem felében, 45,5 százalékában megfelelő szűrésekkel és vizsgálatokkal meg lehetne előzni - mondta Dr. Németh János a felmérést vezető egyetemi tanár.

A látás életünk egyik legfontosabb része.

A látás életünk egyik legfontosabb része.

A leggyakoribb szembetegségek, amelyeket rendszeres szűréssel meg lehetne előzni1. Kancsalság

Ez az egyik leggyakoribb betegség, amely mindkét szemet érinti. A probléma örökletes, tehát ha Önnek is volt, akkor a gyerekét is érdemes időben orvoshoz vinni.

A kancsalságban szenvedő gyermekek szemei rossz szögben állnak, ezért többnyire kettős képet látnak. A kellemetlenség ellensúlyozására az agy trükköt vet be: az egészséges szem egyedül végzi a munkát, a másik szem pedig nem dolgozik. A pihenő szem fokozatosan gyengül, majd végül csaknem megvakul. A problémát még 6 éves kor előtt kezelni kell, különben nem lesz eredményes a gyógyítás.

2. Szürkehályog

Kialakulhat cukorbetegség, vagy az UV-sugarak miatt is, de sérülés, fizikai vagy kémiai behatás is okozhatja.

A betegség során a szemlencse elszürkül és homályossá válik. A beteg ezután úgy érzi, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. Ha pedig nem kezelik, akár vakságot is okozhat.

Érdemes elmenni szűrésre.

Érdemes elmenni szűrésre.

3. Zöld hályog

A zöld hályog, vagyis glaukóma nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így a vakság kialakulását is meg lehet előzni.

A növekvő belső szemnyomás észrevétlenül retinakárosodást okoz, végül pedig a látóideg romlásához vezet. Magyarországon a betegség neve “zöld hályog”, mert amikor a belső szemnyomás nagyon magas, akkor az illető személy egy zöld fénygyűrűt lát a fényforrások körül. Csak akkor gyógyítható, ha időben elkezdik kezelni.

4. Időskori makuladegeneráció (AMD)

A retina sejtjei a betegség során fokozatosan elhalnak, és kizárólag a perifériák menekülnek meg a pusztulástól. Ezért, ha egy AMD-ben szenvedő beteg egy utcát néz, akkor látja a házakat jobb és bal oldalon, de nem látja az autókat az úttesten. Ha a betegség komolyra fordul, műtétre van szükség.

5. Cukorbetegség miatti retinabetegség

A diabetikus retinopathia az időskori vakság egyik leggyakoribb oka. Általában a cukorbetegség eredményeként alakul ki, mert a folyamatosan megnövekedett vércukorszint tönkreteszi a retina ereit. Ezért nagyon fontos, hogy ha cukorbeteg, folyamatosan ügyeljen a kezelésre, mert a romló retinaerek a látás gyengüléséhez, majd elvesztéséhez vezethetnek.

Szemünk világát sok dolog veszélyezteti.

Szemünk világát sok dolog veszélyezteti.

6. Szemszárazság

Ilyenkor a szemünk éget, viszket, és olyan, mintha apró homokszemcsék lennének a pupillánknál. A vakító napfény, a kipufogógáz, a pollen, por és a monitor vibrálása egyaránt előidézhetik ezeket a kellemetlen tüneteket. Ha minden rendben van, akkor a könny kiöblíti az idegen részecskéket a szemből, de túl nagy terhelés esetén kiszáradhat.

Leggyakrabban akkor alakul ki, ha túl sokáig nézzük mereven a monitort, de a túl száraz szobalevegő vagy a légkondi is zavarhatja a szemünket. Hormonális rendellenességek és egyes gyógyszerek, például fogamzásgátló tabletták vagy béta blokkolók szedése szintén előidézhetik ezeket a tüneteket.

7. Csőlátás

Ha valaki ebben a betegségben szenved, akkor tud olvasni, mivel a világot csőlátásban látja. A retinitis pigmentosa egy genetikai betegség, amely általában fiatal korban kezdődik. A retinitis pigmentosában szenvedők először nem látnak jól félhomályban, majd éjszakai vakságban szenvednek, és végül csak egy kis csőlátásuk marad.

Ez a betegség egyelőre nem gyógyítható, de a kutatások egyre jobban haladnak, így van remény a sikeres terápiára.

8. Fényvillanások vagy retinaleválás

Ha csukott szemmel villanó fényeket lát, menjen szemorvoshoz, mert ez a tünet a korral járó üvegtest-degenerációra jellemző.

Amikor az ebben a betegségben szenvedő emberek megmozdulnak, fényvillanásokat látnak. Ha a szemben lévő üvegtest teljesen levált, a fényvillanások eltűnnek. Teljes üvegtest-leválás esetén a retina tönkremehet, amely a retina leválásához és akár az üvegtest vérzéséhez vezethet. Retinaleválás esetén gyakran műtétre van szükség.

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökjén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80 százaléka megelőzhető, illetve gyógyítható.

Kommentek:

Top 0