• Külföld
Faktor

Külföldi szolgálat alatt kapták el: évekig lappang a betegség, mire észreveszik, késő

A katonák még a vietnami háború alatt fertőződtek meg a parazitával, és évekkel később döbbentek rá, hogy betegek.

Egy új vizsgálat több amerikai veterán szervezetében is kimutatott egy lassan ölő parazitát, amely még a fél évszázaddal ezelőtti vietnami háborúban fertőzhette meg őket – írja az NBC News.

A kísérleti vizsgálatot a veterán ügyek minisztériuma rendelte el, hogy felderítsék a kapcsolatot a nyers halból a szervezetbe kerülő májmétely és az epevezetékrák között. Ennél a ráktípusnál akár évtizedekbe telhet, amíg jelentkeznek a tünetek, akkor viszont erős fájdalmakkal jár, és néhány hónap alatt halálhoz vezet.

Májmétely. Fotó: Wikipédia

Májmétely. Fotó: Wikipédia

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az ötven vizsgált vérmintának több mint 20 százaléka volt pozitív vagy pozitívgyanús. A vizsgálatot végző Szöuli Nemzeti Egyetem kutatóit is meglepte ez az arány, bár hangsúlyozták, hogy ebben lehetnek érvénytelen pozitívok is, és a kutatás még tart.

  Bár amerikaiaknál ritka, az élősködő laposféreg a becslések szerint 25 millió embert fertőz meg világszerte, főleg Ázsiában. A Vietnam folyóiban honos májmétely a fertőzés korai szakaszában gyógyszeres kezeléssel könnyedén kiűzhető a szervezetből, de ha ez nem történik meg, a több évtizedes észrevétlenség után olyan tünetekkel jelentkezik, mint a sárgaság, a viszkető bőr vagy a súlyveszteség.

  A probléma amerikai vonatkozására az AP tavalyi cikke hívta fel a figyelmet, amely összeszedte, hogy az elmúlt 15 évben körülbelül hétszáz veteránról derült ki hivatalosan, hogy epevezetékrákos. Az érintettek kevesebb mint fele jelentkezett anyagi segítségért a veteránminisztériumnál, mert eszükbe sem jutott, hogy a betegségüknek köze lehet a vietnami szolgálathoz. Amelyik esetből született támogatási kérelem, azoknak is a 80 százalékát elutasította a minisztérium, de ezekről az AP akkori oknyomozása kimutatta, hogy ellentmondásos döntések voltak.

  Idén a minisztérium már közzétett egy figyelmeztetést, hogy aki Vietnamban nyers vagy alulfőzött halat evett, kockázatnak van kitéve, de vizsgálatra itt sem buzdítottak, mert az álláspontjuk szerint még nem bizonyított, hogy a veteránoknál nagyobb lenne a kockázat – írja az Index.

  Kommentek:

  Top 16