• Külföld
Faktor

Bekeményít az Egyesült Államok: száműzik az európai laptopokat

A héten dönt az amerikai belügyminisztérium arról, hogy az Európából érkező repülők utasteréből is kitiltják a laptopokat, tableteket és más elektronikai készülékeket.

John Kelly miniszter azt mondta, az állandó terrorfenyegetettség árnyékában indokolt és valószínű egy ilyen döntés meghozatala - írja a Fox News.

„Ez valós fenyegetés, a repülésbiztonságot kezdhetik ki. A terroristák ugyanis szenvedélyesen szeretik a repülőn elkövetett merényletek gondolatát, főleg, ha a gépek amerikaiak, vagy teli vannak amerikaiakkal. A laptopok pedig a céljaikat szolgálhatják.”

Márciusban az amerikai belügyminisztérium már 10 – elsősorban közel-keleti – város repterére bevezette a korlátozást, mely szerint az adott repterekről induló gépekre a kézipoggyászban nem maradhat az okostelefonnál nagyobb számítástechnikai eszköz. Ez naponta legalább 50 járatot érintett.

Az európai tiltás azonban hatalmas érvágás lenne, mindkét fél számára. Az Európai Unióból ugyanis évente 65 millió ember repül az Egyesült Államok területére, és nagy többségük visz magával valamilyen olyan eszközt, amelyre hamarosan tiltás vonatkozhat. Azt pedig kevesen fogják választani, hogy inkább a poggyászukba teszik a törékeny, drága tárgyakat – inkább máshova utaznak.

Kommentek:

Top 0