• Autó
Faktor

Lámpaoltás este 10-kor

Közlekedés anno. Kaotikus közlekedést kellett megregulázni a múlt században, ezért Budapesten is bevetették a szemaforokat.

Ott, ahol a 6-os megáll

Először az Emkénél szerelték fel. A Telefongyár készítette, külföldi példákat tanulmányozva. Kiindulási pontjuk a vasúti szemafor volt, amelyről kiderült, hogy tökéletesen alkalmas a vonatközlekedés szabályozására nappal és éjszaka egyaránt.

Nehéz elképzelni, milyen kaotikus viszonyok uralkodtak a múlt század húszas éveiben Budapesten, a Nagykörúton. Az út közepén szekerek, konflisok, fiákerek imbolyogtak, közöttük kerékpárosok szlalomoztak, mindenfelé gyalogosok ballagtak, hol keresztben, hol pedig hosszában.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fotó: Autószektor

  Fotó: Autószektor

  Dudakoncert

  Az automobilok és motorkerékpárok vezetői szakadatlan dudálással figyelmeztettek sebes haladásukra. Ebbe a rikkancsok és kocsisok kiabálásával vegyes körúti hangzavarba sűrűn beleharsant egy-egy sípszó, a rendőrőrszemek ugyanis a forgalmasabb kereszteződések mindegyikénél ott álltak, és dirigálták, fegyelmezték a közlekedőket.

  Fotó: Autószektor

  Fotó: Autószektor

  Ebbéli ténykedésüket azonban számos tényező akadályozta. Először is a gépjárművek növekvő száma. Különösen 1927-re gyorsult fel az új autók és motorkerékpárok forgalomba kerülésének üteme, havonta félezer új autó és motor jelent meg az utakon, s ezzel a változással nehezen tartotta az ütemet a város, a hatóságok és egyáltalán az itt lakók. Hiányoztak a megfelelő közlekedési jelzőtáblák, az átlagember pedig nagyjából azt az elvet vallotta, hogy arra megy, amerre dolga van – s ez meggondolás a járművezetőkre ugyancsak érvényesnek tűnt.

  Tiszteletteljes jelzés

  A hatékony közlekedésrendészeti tevékenység további akadálya a rendőrök számára előírt tisztelgési követelmény volt. Ha elment egy villamos a rendőr előtt, azon bizonyosan utazott legalább egy honvédtiszt, s a posztnak szalutálnia kellett. Ha több sarzsi látszott az ablakokban, esetleg a járdán is sétált néhány kapitány, akkor az autók, kocsik és egyéb kerekes járművek torlódhattak ugyan egymás hegyén-hátán, eligazítást csak tisztelgés után kaptak. Bár elhangzottak javaslatok a közlekedési rend elsődlegességét illetően – „a foglyot kísérő katona sem köteles tisztelegni” –, a rendőri parancsnokok „fegyelmezettségi szempontokból” nem engedtek a kérésnek.

  Fotó: Autószektor

  Fotó: Autószektor

  Mivel a legsúlyosabb helyzet a főváros legforgalmasabb útkereszteződésében, a Nagykörút és a Rákóczi út találkozásánál alakult ki, itt helyezték el az első, a Telefongyár Rt. által szerkesztett és kivitelezett forgalomirányító lámpát. A „forgalom egyidejű szabályozása céljából felállítandó villamos jelzőkészülék” kezelésének elsajátítására a Telefongyárba jártak ki a rendőrök, az üzem udvarán felállított szerkezeten gyakoroltak hetekig.

  A cikk folytatását elolvashatja az Autószektor oldalán.

  Kommentek:

  Top 16