• Belföld
Faktor

Így takarékoskodunk: a legtöbb magyar lakást venne, de későn kezd spórolni

A magyarok több mint felének van valamilyen lakáscélú terve.

A magyarok 55 százalékának van valamilyen lakáscélú terve – derült ki a Fundamenta országos reprezentatív felméréséből. Az eredmények szerint a legtöbben lakást vennének, felújítanának, vagy gyereküket támogatnák lakáscélú megtakarítással.

A fő cél a lakásvásárlásA Fundamenta-Lakáskassza Zrt. országos reprezentatív kutatása alapján a legtöbben (25%) vennének akár új, akár használt ingatlant. Ugyanilyen arányban (25%) válaszolták, hogy lakásfelújítást, modernizálást terveznek. A harmadik leggyakoribb cél a gyerekek lakáscéljainak támogatása: a válaszadók 8 százaléka tenne így, míg házépítést, meglévő lakás bővítését 5, illetve 4 százalék tervez.

A saját lakás a 20-as éveikben járóknak a legfontosabbA lakásvásárlási vagy építési céllal rendelkezők többsége, a válaszadók 60 százaléka első otthonát szeretné megteremteni. A 20-as éveikben járók 86 százaléka tervezi első lakásának megvásárlását, míg a 40-es korosztályban már azok vannak többségben, akik nem első lakást vennének. A gyerek lakáscéljainak támogatásával 12 százalék kalkulál, és ez a cél az 50 éves korosztályban jelenik meg leghangsúlyosabban azok között, akik vásárlást terveznek (30%). 8 százalék azok aránya, akik befektetési céllal vennének ingatlant.

Későn kezdünk takarékoskodniAz adatokból látszik, hogy sokan csak ötvenéves koruk után kezdenek takarékoskodni a gyerekek lakására. A Fundamenta szakértője szerint ugyanakkor érdemes lenne szülőként már korábban belefogni a lakáscélú megtakarításba, hiszen egy 8-10 éves lakás-előtakarékossági konstrukcióval megteremthető a lakásvásárláshoz szükséges önerő, melyhez állami támogatás is igénybe vehető. Így a gyerekek még több esélyt kaphatnak arra, hogy önálló felnőtt életüket saját lakásukban kezdhessék el.

A szülőkkel élő fiataloknak is határozott elképzelései vannakMiközben sokaknak vannak lakáscélú tervei, kevesebben vannak, akiknek a megvalósításról is van elképzelésük. A Fundamenta szakértője szerint az adatok jól mutatják, hogy a lakás-előtakarékossági szerződés jó alapot nyújt a tervezéshez: az ilyen megtakarítással rendelkezők körében kiemelkedően magas (73%) azok aránya, akiknek határozott elképzeléseik vannak lakáscéljaik megvalósítását illetően. A szüleikkel élő fiatalok között is sokan vannak, akik már tudják, hogyan teremtik meg első önálló otthonukat, míg a kutatási adatok alapján az albérletben élő egyedülállók állnak legtávolabb a megvalósítástól.

Kommentek:

Top 0