• Belföld
Faktor

Nyomasztó adatokat közöltek: ennyi évnyi jövedelmünk elég egy lakás megvásárlásához

A lakásárak és a fizetések nem azonos tempóban növekszenek.

Budapesten 12, országosan pedig majdnem 8 évnyi átlagjövedelem kell ahhoz, hogy valaki egy közepes méretű lakást meg tudjon venni. Ez az arány rosszabb, mint három éve, mert a lakásárak kétszer olyan gyorsan nőttek ezalatt, mint a jövedelmek – derül ki az Otthontérkép friss felméréséből.

Idén a második negyedévben egy 75 négyzetméteres ingatlan megvásárlásához átlagosan 20 millió forint kellett, így az átlagos nettó jövedelem alapján a megvásárláshoz 7,8 év volt szükséges. Ez az idő 2014-ben 6,8 év volt. A jövedelmek azonban az elmúlt időben csak 20, míg a lakásárak viszont 40 százalékkal emelkedtek.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az elemzés szerint az országon belüli népmozgás a keleti országrészből nyugat felé mutat, mert az emberek a magasabb fizetések reményében változtatnak lakóhelyükön. Ugyanakkor – kizárólag az ingatlanárak és a jövedelem viszonyát vizsgálva – nem feltétlenül éri meg egy magasabb kereseti lehetőséggel kecsegető országrészbe költözni, mert ott arányaiban a lakásárak is jóval magasabbak.

    Nógrád és Tolna megyében 4-6 év elegendő az ingatlanvásárláshoz a területi jövedelmekkel kalkulálva, Budapesten viszont majdnem 12 év, Veszprémben pedig 13,5 év kell ugyanehhez. Ritka, de van olyan megye is, ahol 2015-höz képest a jövedelmek nagyobb mértékben nőttek, mint az ingatlanárak, így például Bács-Kiskun megyében 2015-ben 10,6 év kellett egy közepes méretű ingatlan megvásárlásához, míg 2017-ben 9,1 év.

    A lakásszerzési idő akkor csökkenhet, ha 3-5 éven belül valóban elkészül a magánszemélyek és a vállalkozók által tervezett 30-50 ezer új lakás. Ez az árak stagnálását eredményezhetné, miközben a nettó jövedelmek évi 15-20 százalékkal emelkedhetnek – idézi a 24.hu Mester Nándort, az Otthontérkép vezető elemzőjét. Hozzátette, feltétel az is, hogy tovább csökkenjenek a hitelkamatok és az állam újabb ösztönzőket vezessen be, illetve hosszabbítsa meg a mostani, 5 százalékos áfa hatályát.

    Kommentek:

    Top 16