• Belföld

Bombagyáros albérlő, romagyűlölő vevőjelölt és a hiteltől rettegő vásárlók - ilyen a lakáspiac

Mindenki lakást akar venni Magyarországon. A hírek arról szólnak, nincs olyan lakás, amit ne lehetne könnyen és drágán eladni. A Faktor megkérdezte a lakáspiac szereplőit, az eladót, a vevőt és a hitelközvetítőt, ők hogyan látják a helyzetet. Az rögtön kiderült, hogy mint mindig, a valóság sokkal árnyaltabb, mint ami a hírekben szerepel.

Zsuzsa kihasználta a nagy lakáspiaci keresletet. Az ő lakása ugyanis pontosan megfelel a legkeresettebb ingatlanok követelményeinek. Belvárosi, emeleti, kis alapterületű garzon. Szinte egyetlen nap alatt sikerült eladnia. Olyan ingatlanközvetítőt bízott meg az eladással, akit az ismerősei ajánlottak neki. De még ezalatt a néhány óra alatt is találkozott olyan érdeklődőkkel, akik nem akarták megvenni a lakást, csak az idejüket töltötték a nézelődéssel.

Ők rögtön a lakás hiányosságait kezdik sorolni. Ami nem tetszik nekik, amit másként gondoltak. Még arra is rákérdeztek, hogy a szomszéd fal az tényleg téglafal vagy csak deszka?

- mutatta be a komolytalan vevőket Zsuzsa. Korábban az is szóba került a családban, hogy kiadják a lakást, ami ebből a szempontból nagyon jó helyen, a Kálvin tér környékén van. Ezt a nyugdíjas asszony fia javasolta. Zsuzsa azonban úgy volt vele, hogy nem akar bajlódni a bérbeadással.

Mert hiába nem én lakom a lakásban, akármi történik, a felelősség ilyenkor is az enyém

- mondta Zsuzsa a Faktornak. Arról is beszélt, hogy korábban az egyik barátjának a fia lakott ott albérletben, de a bérlők visszaéltek a jóindulatával és nagyon lelakták a lakást. Nincs jó tapasztalata, és ezért sem szeretne kiadással foglalkozni.  

Az is az eladás mellett szólt, hogy a házban néhány éve egy olyan fiatalember bérelte az egyik lakást, akiről aztán kiderült, hogy bombát gyártott az albérletben. Zsuzsa nyugodt életet szeretne élni, így inkább eladta a lakást. Azt még nem döntötte el, hogy mibe fekteti a pénzét, de mivel már nyugdíjas, ezért nem valószínű, hogy másik lakásba.

A konvektorral kompromisszumot kell kötniDóra a XIII. kerületből, a Béke tér környékéről szeretne beljebb költözni. Öt-tíz évre tervez a belvárosban, amit egy 38-40 négyzetméteres lakásban szeretne eltölteni. A korábbi lakását öt hónap alatt, ingatlanos segítségével sikerült eladnia. Azt, hogy kerületenként mennyire eltérőek az árak, jól mutatja, hogy végül két és fél millió forinttal alacsonyabb áron adták el a lakást, mint amennyiért először hirdették.

Az ingatlanos azt mondta, hogy ennyiért simán el tudja adni, de aztán kiderült, hogy a simán, mégsem megy annyira simán.

- mondta a 25 éves nő, aki azt is elmesélte, hogy volt olyan vevőjelölt, aki már majdnem aláírta a szerződést. Aztán egy járókelőtől megtudta, hogy az utca túloldalán, a srégen szemben lévő házban lakik egy roma család. Ezután az Egerből érkező vevőjelölt visszamondta a vásárlást.

Dóra alaposan körülnézett a lakáspiacon, és úgy látja, hogy néhány dologban kénytelen lesz kompromisszumot kötni az eredeti elképzeléseihez képest. Abban nem szeretne engedni, hogy legalább másfél szobás legyen a lakás, vagy egy szobás, de galériás. Ha vendégségbe jön valaki, akkor ne az ágyra kelljen leülnie. Fontos az is, hogy ne legyen nagyon zajos és nagyon sötét a lakás. Az első emeleti, gangos lakások így kiestek. Konvektoros lakást sem szeretne, de mivel leginkább az ilyen lakásokat árulják, így ebben a szülei aggodalma ellenére, kénytelen lesz engedni.

Dóra a festésen kívül a felújítással sem szeretett volna bajlódni, de annyira felmentek az ingatlanárak, hogy azért a pénzért, amennyit a lakásvásárlásra szán, nem tud olyan lakást venni Újlipótvárosban, amire ne kellene még legalább két milliót és sok szabadidőt rákölteni.

Félnek a hiteltől, mint a tűztőlSemmilyen felélénkülést nem tapasztalt a hitelezési piacon Péter, aki Budaörsön dolgozik hitelközvetítőként. Ennek az az oka, hogy sok lakásvásárló nem akar hitelt felvenni. Többen is azt mondták, hogy egyszer már megégették magukat a lakáshitellel és még egyszer nem fogják. Sokan tartanak a jogbiztonságtól is.

Nem látják előre, hogy ha ma hitelt vesszenek fel, akkor annak mennyit változnak a kondíciói a következő tíz évben.

Az elmúlt időszakban Budaörsön és Budapest belvárosában inkább befektetési céllal vettek lakást az emberek, tehát volt pénzük megvenni az ingatlant és nem kellett hitelt felvenniük. Ezeken a helyeken a befektetők miatt nagyon felmentek a lakásárak.

A hitelközvetítő találkozott olyan vásárlóval is, aki a XIV. kerületben, Zuglóban vett lakást a közelmúltban. Az Érden meglévő lakását nem tudta azon az áron eladni, amennyit szerinte ért, mert ott nem szaladtak el a lakásárak. Ellentétben Zuglóval. Az ügyfél úgy oldotta meg a helyzetet, hogy az érdi lakásra felvette a drágább, szabad felhasználású hitelt és ebből, valamint egy másik lakás eladásából származó pénzből vette meg az új lakását. Semmiképpen sem akart klasszikus lakásvásárlási hitelt felvenni.

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) sem jelent feltétlenül megoldást a lakásvásárlási problémákra. A Faktor által megkérdezett szakember bankfiók-vezető ismerősei mind azt mondják, hogy egy kezükön meg tudják számolni, hogy hányan felelnek meg a CSOK-hoz szükséges követelményeinek.

És ugyanúgy félnek tőle, mint régen a szocpoltól

- mondta a Faktornak a hitelközvetítő, aki arról is beszélt, hogy a legutóbbi négy lakáshitelt felvenni akaró ügyfele közül végül egyikük sem vett fel hitelt. Ketten a törlesztő részletet találták túl magasnak, ketten pedig nem tudtak annyi hitelt felvenni a lakásra, amennyire szükségük lett volna a megvásárlásához.

Top 0