• Belföld
Faktor

Ezekben a magyar városokban a legdrágábbak a lakások

Az országban a legdrágább lakások még mindig Budapesten találhatók, de a vidéki nagyvárosok is kezdenek felzárkózni, egyetlen év alatt 20 százalék körüli áremelkedés volt.

Országos átlagban az új lakások átlagos négyzetméterára idén január elején 500 ezer forint volt, míg a használtaké 377 ezer forintnál járt az ingatlan.com adatai szerint. Az eltérések azonban jelentősek az árak között.

Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára 588 ezer forint volt, míg a használtaké 458 ezer forintnál járt. Az élénkebb lakáspiaccal rendelkező megyeszékhelyeken, Debrecenben, Kecskeméten, Győrben, Székesfehérváron, Veszprémben, Szombathelyen 339-392 ezer forint között mozgott az új lakások átlagos négyzetméterára, a használtaké pedig 246-293 ezer forint között járt.

Budapest a legdrágább.

Budapest a legdrágább.

Fotó: Mészáros Annarózsa

EZT IS AJÁNLJUK:

  A megyeszékhelyek közül Kecskemét volt idén január elején a legdrágább, ott 392 ezer forintba került egy új lakás négyzetmétere, Debrecen a második 381 ezres árral, Veszprém pedig a harmadik 353 ezer forinttal. Ezek az árak 6-21 százalékos emelkedést jelentenek az egy évvel korábbihoz képest.

  A lakáspiacon egyébként új trend jelent meg: minél kisebb alapterületen minél több szobát szeretnének a vásárlók – mondta el a HVG-nek Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az is szembetűnő, hogy mások az érdekei a fejlesztőknek és a vásárlóknak, különösen a több gyereket nevelő családoknak. A beruházók ugyanis minél több lakást szeretnének besűríteni egy-egy társasházba, ez pedig az átlagos alapterületet csökkenti.

  Kisebb lakásokat keresünk.

  Kisebb lakásokat keresünk.

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  Az új lakások piaca is változott, valamivel kisebbek, mint tavaly: idén januárban az országos adatok szerint 75 négyzetméter volt az átlagméret, szemben az egy évvel korábbi 79 négyzetméterrel. A budapesti újlakás-kínálatban pedig 86 négyzetméterről 78 négyzetméterre csökkent az átlagméret.

  Az új lakások piacán országszerte a 60-80 négyzetméteres, legalább háromszobás lakások és a 40-60 négyzetméteres kétszobás lakások iránt a legnagyobb a kereslet, az érdeklődők fele ezeket keresi.

  Használtban ugyanaz a trend.

  Használtban ugyanaz a trend.

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  A használt lakásoknál viszont alig történt változás. Idén januárban egy átlagos eladó magyarországi lakás 63 négyzetméteres és két és fél szobás volt. 

  Kommentek:

  Top 16